Drievoudig Formule 1-wereldkampioen Jack Brabham is op 88-jarige leeftijd overleden. De familie van de Australiër, die ook succesvol was als constructeur, heeft dat maandag bevestigd.

“Het is een heel trieste dag voor ons”, meldt Brabhams zoon David in een verklaring. “Mijn vader is thuis op vredige wijze overleden. Hij leefde een ongelooflijk leven en bereikte meer dan iemand ooit had kunnen dromen.”

Jack Brabham was van 1955 tot en met 1970 actief in de Formule 1. In 1959 pakte hij voor Cooper zijn eerste wereldtitel, die hij het volgende jaar prolongeerde. Daarna werd hij zelf constructeur. In 1966 pakte hij zijn derde titel, waarmee hij de enige coureur is die in een eigen auto wereldkampioen werd. 

In totaal won Brabham veertien van de 126 Grands Prix waar hij aan de start stond. Brabham werd in 1979 geridderd en in 1990 werd hij opgenomen in de International Motorsports of Fame.

“Australië is een legende kwijtgeraakt”,  zegt de Australische minister-president Tony Abbott. ” Met zijn pioniersgeest personifieerde Sir Jack Brabham het ware karakter van de Australiër.”