Jolyon Palmer, voormalig Formule 1-coureur bij Renault, blikt als analist van de BBC terug op de prestatie van Lewis Hamilton op straten van Monte Carlo. Palmer heeft vooral aandacht voor Hamiltons communicatie over de boordradio: “Die kan je op twee manieren bekijken”, stelt de Brit.

Jolyon Palmer, die in 2017 opzij werd gezet door Renault, begint met te zeggen dat Hamiltons boodschappen over de boordradio hebben bijgedragen aan de spanning tijdens de GP van Monaco: “Het horen van Hamiltons teamradio heeft de race ongetwijfeld spannender gemaakt. Hij was regelmatig in gesprek met zijn ingenieurs en zei hoe moeilijk zijn taak was.”

Lees ook: ‘Balende Bottas komt getergd en sterker terug’, denkt Wolff

Volgens de Brit zijn er twee manieren om die radiocommunicatie te bekijken. Enerzijds had Hamilton wel degelijk moeite met zijn banden. “Hamilton voelde zich duidelijk niet goed in de wagen. Hij was er niet blij mee dat Verstappen hem het grootste deel van de race zo onder druk zette. Een misstap van Hamilton en Verstappen zou hem voorbij zijn gegaan”, denkt Palmer.

(tekst loopt door onder foto)

Hamilton kan Verstappen afhouden in de smalle straten van Monaco. Foto: Motorsport Images.

“Met de overwinning in de meest prestigieuze race van het seizoen op het spel, is het misschien niet verrassend dat hij zo angstig klonk op de radio”, gaat Palmer verder. Maar dan komt de kritiek op Hamilton. “Voor mij zat er echter een stukje theater in de radioboodschappen van Hamilton. Het was allemaal een beetje ‘Hollywood’.”

Lees ook: Ross Brawn: ‘Leclerc betaalde een hoge prijs voor zijn onstuimigheid’

“Geen enkele andere coureur zou zo dramatisch als Hamilton zijn geweest”, durft Palmer stellen. “Sterker nog, we hebben de rest van de race nauwelijks een andere teamradio gehoord”. Palmer begrijpt Hamiltons bezorgdheid over zijn banden, maar vond het drama onnodig. “Omdat er niets leek te veranderen – Hamilton hield Verstappen op een krappe, maar comfortabele afstand – voegde de wereldkampioen met zijn theater iets toe aan de Grand Prix.”

Volgens Palmer deed hij dat om de kijker op het verkeerde been zetten. “We dachten allemaal: ‘Zo kan hij de race niet uitrijden, hij weet dat hij het niet kan.’ Maar in werkelijkheid had Hamilton de race steeds onder controle”, besluit de ex-coureur.

 

Foto: Motorsport Images.