Naast Esteban Ocon mochten nog twee andere jonge coureurs deze week hun debuut maken achter het stuur van een Formule 1-auto. Adderly Fong en Roy Nissany kwamen in actie voor Sauber.

Op woensdag mocht op het Ricardo Tormo-circuit in Valencia de Canadees-Chinese Fong als eerste zijn rondjes maken in de C31 uit 2012. Hij legde er bij elkaar 99 af en was tevreden na afloop: “Mijn doel was om driehonderd kilometer te rijden zonder fouten, en dat heb ik gedaan.” Fong was blij met de kans om in de Sauber te rijden, zegt hij: “De auto was geweldig om te rijden. Met zoveel downforce en vermogen was hij lastig onder de knie te krijgen, maar het ging elke ronde beter.”

Een dag later was het de beurt aan Nissany (foto boven), wiens vader Chanoch in 2005 als 42-jarige voor Minardi een vrije training reed. Ook de Israëliër kwam tot 99 rondjes. “Ik kende het circuit in Valencia, dus dat was al een voordeeltje”, vertelt de 19-jarige Nissany, die genoot van zijn eerste kennismaking met de Formule 1. “Het voelde super. Aan het begin was het wel spannend, maar nu voel ik me al meer ervaren. Het was zeker niet makkelijk, maar ik heb alles goed gedaan.”

Dit jaar racete Nissany in het EK Formule 3 tegen onder meer Max Verstappen. Hij was een stuk onopvallender dan de Nederlander: verder dan de zeventiende plaats in de eindrangschikking, met een handvol punten, kwam hij niet. Fong kwam intussen een half seizoen uit in de GP3, maar daarin behaalde de 24-jarige coureur geen punten. Meer succes had hij dit jaar in de Chinese Audi R8 LMS-cup, waarin hij de titelverdediger was en drie podiumplaatsen boekte.