Jos Verstappen was diep onder de indruk van wat zijn zoon, Max Verstappen, afgelopen zondag presteerde tijdens de Grand Prix van Brazilië. Volgens Jos heeft Max dingen laten zien die hij op eigen houtje heeft moeten leren, en niet aangeleerd kunnen worden.

In de slotfase van de race rukte Max Verstappen op van de zestiende positie naar het podium, en finishte uiteindelijk op de derde plek. De manier waarop hij in natte weersomstandigheden de ene na de andere coureur wist te passeren, leverde de Nederlander na afloop van de race veel complimenten op. Door sommigen werd Verstappen zelfs vergeleken met grootheden als Ayrton Senna en Michael Schumacher.

Jos Verstappen stond versteld van de prestaties van zijn zoon. “Ik ken hem door en door, en we hebben samen vele races meegemaakt. Het was ongelooflijk”, aldus Jos in gesprek met Autosport. “Toen hij die extra stop maakte dacht ik ‘oké, deze race is voorbij’. Maar vervolgens begon hij met racen op een manier die ik nooit eerder heb gezien.”

“Sommigen zeggen dat Senna iets vergelijkbaars deed in Donington. Ik weet niet of dit hetzelfde was, maar het was wel ongelooflijk”, vervolgt Jos Verstappen. “Als je nauwkeurig kijkt naar de manier waarop hij reed en welke lijnen hij gebruikte, dan zag je dat hij de enige coureur was die dat deed. Dat kan je hem niet aanleren. Als je het hele gebeuren analyseert, dan analyseer je vooral de eerste zes rondes achter de safety car. Hij was overal.”

“Het zag eruit alsof hij Kimi aan het pushen was.” Volgens Jos Verstappen was er echter een andere reden voor de voortdurende bewegingen van Max Verstappen. “Hij was op zoek naar grip. Hij bereidde zichzelf voor, met de derde plaats als resultaat. Dat is ook het resultaat van zijn controle over de auto. Het is alles bij elkaar opgeteld. Voorbereiding, alles.”

Wellicht komen de prestaties van Verstappen in Brazilië toch niet helemaal uit de lucht vallen. Ook zijn vader was een zeer sterke regenrijder. Zo rukte hij in 2001 tijdens de Grand Prix van Maleisië in de eerste twee bochten op van plek 18 naar plek 6, en deed zelfs even mee om de podiumposities. Michael Schumacher zei na afloop over Jos Verstappen dat hij ongeëvenaard en de snelste op de regenbanden was.