Niet alleen zoon Max, ook vader Jos zorgde dit weekend voor een Verstappen-zege. Hij won zondag in België de Rallye de Hannut. Hoewel vervolgens later op de dag in Amerika een dergelijk Nederlands succes in de Indycar uitbleef voor Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout, kon ook die tevreden terugkijken: tiende in de seizoensouverture.

Met Renaud Janoul beleefde Jos Verstappen in de Skoda Fabia dankzij de zege een prima begin van het jaar in het ASAF-kampioenschap. Het Nederlands-Belgische rallyduo bleef de concurrentie bijna een minuut voor en werd daarmee overtuigend winnaar. De volgende race in de titelstrijd is de ‘Rallye Salamandre’, eind maart (het weekend van de Formule 1 Grand Prix van Australië).

Later op de dag zat meer Nederlands autosportsucces er in de Indycar niet in. Van Kalmthouts top-10 notering was er echter niet minder fraai om. Hij kende een puik openingsweekend van het seizoen, in Sint Petersburg (Florida) reed hij in de kwalificatie al naar een verdienstelijke zevende plek.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout in actie in St. Petersburg. FOTO: Motorsport Images

Dat is een goed teken; Van Kalmthout en zijn team Ed Carpenter Racing willen namelijk sportieve revanche voor een naar eigen zeggen sportief mager 2023. Toen kwam de Nederlandse coureur in een seizoen vol pech niet verder dan twee keer een plek in de top-10. De eerste notering daarin is nu al binnen en dat smaakt voor Van Kalmthout en ECR naar meer.

De winst in de openingsrace ging overigens naar polesitter Josef Newgarden, voor Pato O’Ward en Scott McLaughlin. De volgende race voor Van Kalmthout en consorten is de ‘Thermal 1 million dollar challenge’, op zondag 24 maart.


Mis ‘m niet: onze FORMULE 1 Seizoengids 2024 met voorbeschouwingen, achtergronden, interviews, alle cijfers en data en nog véél meer – 116 pagina’s dik! Inmiddels in de winkel of bestel ‘m hier!