Force India-reservecoureur Daniel Juncadella combineert dit seizoen zijn test- en simulatorwerk voor het Indiaas-Engelse team met een racezitje in de DTM, maar is niet van plan om dat volgend seizoen nog een keer te doen. Juncadella staart zich niet blind op de Formule 1.

Juncadella’s Formule 1-activiteiten speelden zich voornamelijk in de simulator op de Force India-fabriek in Silverstone af, maar de Spanjaard mocht ook in actie komen tijdens de vrijdagtraining in Groot-Brittannië en Italië. Een prima leerschool, zegt Juncadella tegen Autosport, maar: “Ik moet zeggen dat ik er niet nog een jaar aan vast ga plakken.”

Over zijn toekomstdoel is de coureur helder. “Een jaar als reservecoureur is een goede voorbereiding op een rol als racecoureur, dus dat is dan ook het plan voor volgend jaar. Nog een jaar in een reservefunctie heeft geen zin.”

Juncadella rijdt dit seizoen in de DTM in een Mercedes, als teamgenoot van voormalig Formule 1-coureur Vitaly Petrov. Heel veel indruk wist hij nog niet te maken – met nog twee races voor de boeg staat de 23-jarige Spanjaard slechts op een achttiende plaats in het kampioenschap. Desondanks heeft hij het er prima naar zijn zin. “DTM is een kampioenschap naar mijn hart. Het is er fantastisch, en Mercedes is blij met me”, aldus Juncadella.

Of hij voor 2015 zicht heeft op een racestoeltje in de Formule 1, weet Juncadella nog niet. “Het is moeilijk om te zeggen, er moet een plekje voor me zijn dus er is wat beweging op de transfermarkt nodig. We zullen zien, ik heb in ieder geval ervaring met de auto en een sponsor die me blijft steunen. En een team van mensen dat me goed helpt, dus als er een stoeltje vrijkomt zal ik er waarschijnlijk voor gaan.”

Toch zal Juncadella’s hart niet gebroken zijn als hij buiten te boot valt, relativeert hij. “Dan blijf ik gewoon lekker in de DTM. Ik denk niet te veel aan de Formule 1, dus als er geen kans voorbijkomt, zal ik daar niet heel erg wakker van liggen.”