Kamui Kobayashi vindt dat zijn team Caterham wel wat meer lef mag tonen en risico nemen, zodat het de goede resultaten kan behalen die nodig zijn om eigenaar Tony Fernandes ervan te overtuigen de stekker niet uit het team te trekken.

De druk staat op de ketel bij Caterham, dat door eigenaar Tony Fernandes is gewaarschuwd dat het dit jaar moet gaan presteren, omdat hij er genoeg van begint te krijgen dat zijn investeringen in de renstal zich niet op het circuit uitbetalen.

Volgens sommige media-berichten is Fernandes zelfs als met verschillende partijen in gesprek (geweest) over de verkoop van Caterham, maar ook het opdoeken van het team is een optie, dus Kobayashi weet dat het – na een dramatische seizoensstart – snel beter moet.

“We zitten in een lastige situatie, want Tony verwacht meer van ons dan we op het moment laten zien en het is nu aan ons om met een gepaste reactie te komen”, weet de Japanner, die deze uitspraak doet in gesprek met Autosport.

Wat volgens Kobayashi de oplossing is – buiten hard werken, zoals altijd – is lef: “We moeten onze instelling veranderen en agressiever worden”, zegt hij, daarbij doelend op Caterhams ontwikkelingsprogramma voor haar CT05-bolide.

De CT05 mist volgens Kobayashi namelijk veel downforce en is een ’te conservatieve auto’. “Ik zag en zei dat gelijk al toen het team hem aan me liet zien. Niemand bij Caterham was het toen met me eens, maar toen we de andere auto’s zagen, was duidelijk dat ik gelijk had.”

“Om meer downforce te vinden, moeten we dus risico’s gaan nemen”, besluit Kobayashi, die gisteren tijdens de eerste testdag in Barcelona overigens zelf wellicht net iets te veel risico nam en van de baan schoot: “Het was een forse klap en er was flink wat schade. Dat spijt me voor de jongens, maar het was alsnog een goede dag voor ons”, aldus de coureur van het team dat afgelopen weekend – wellicht niet geheel toevallig – een technische herstructurering aankondigde.