Met een vijfde tijd aan het eind van de dag zat Lotus-invaller Heikki Kovalainen er gelijk goed bij. Belangrijker dan dat is volgens de Fin echter dat hij zich snel op zijn plek voelde en geen problemen kende.

Kovalainen is bij Lotus de vervanger van zijn geblesseerde landgenoot Kimi Räikkönen en maakt dit weekend voor de eerste keer dit jaar zijn opwachting als racecoureur, na eerder dit seizoen louter als testrijder voor Caterham actief te zijn geweest.

De 32-jarige Kovalainen, die mede door zijn ervaring door Lotus is gerekruteerd, had weinig tijd nodig om aan zijn nieuwe team en auto te wennen, vertelt hij: “Het is allemaal erg soepel gegaan. We zijn niet tegen grote problemen aangelopen; het was eigenlijk een hele normale dag.”

Dat er wat testtijd verloren ging in de eerste training omdat deze werd ingekort, vormde evenmin een groot obstakel. “De balans van de auto was vanaf het begin al vrij goed en doordat de procedures bij de meeste teams hetzelfde zijn, had ik niet veel tijd nodig om aan de werkwijze van het team te wennen. Ik kon daardoor al snel met de set-up en de banden aan de slag.”

Volgens Kovalainen, die een pluim krijgt van trackside operations director Alan Permane voor hoe snel hij gewend was aan de auto, is het nu zaak om verder aan diezelfde auto te blijven werken ‘om te kijken hoeveel we hem nog kunnen verbeteren voor de kwalificatie en race’.

Grosjean
Voor vaste kracht Romain Grosjean was het een vrijdag als zovelen. “We hebben vooral in de middag nuttig werk verzet. Ik had weliswaar wat problemen met de remmen, die als de auto licht is nog niet functioneren zoals ik dat wil, maar daar vinden we vast wel wat op. Voor de rest voelt de auto prima aan tijdens lange runs, dus dit was een positieve start van ons weekend”, aldus de nummer acht van vandaag.