Robert Kubica staat aan het begin van het seizoen 2012 in ieder geval nog niet op de grid. De Poolse coureur heeft zijn team Renault daar vanochtend van op de hoogte gesteld.

Kubica raakte in februari van dit jaar zeer zwaar gewond door een crash tijdens een rally-evenement en is het hele jaar bezig geweest met revalideren, in de hoop in de loop van het seizoen of in 2012 een comeback te maken.

Dit jaar is het er dus niet meer van gekomen, maar ook tijdens de start van het volgende seizoen zal Kubica er nog niet bij zijn, zo vertelt hij op de website van zijn team: “Ondanks dat ik keihard heb gewerkt om terug te komen, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik er nog niet klaar voor ben om begin 2012 weer te gaan racen.”

“Het viel me erg zwaar om deze beslissing te maken, maar het is wel het verstandigste wat ik kan doen”, vervolgt de 26-jarige Pool. “Ik weet namelijk dat Renault zich ook op volgend jaar moet voorbereiden, dus het zou fout geweest zijn als we de deadline nog verder verschoven hadden.”

Met deze mededeling komt er dus een einde aan de langdurige onzekerheid of Kubica er begin volgend jaar weer bij is. Teambaas Eric Boullier is uiteraard teleurgesteld over het nieuws, maar prijst de coureur ook vanwege zijn ‘volwassen beslissing’: “We hadden natuurlijk allemaal gehoopt dat Robert en in Australië weer bij zou zijn, maar met deze beslissing houdt hij ook rekening met het teambelang.”

De teambaas benadrukt verder dat Renault/Lotus voor ‘honderd procent’ achter de revaliderende coureur blijft staan. “Als een team en als een familie gaan we al het mogelijke doen om Robert te helpen. Er is nu bijvoorbeeld al een programma opgesteld voor tests in de simulator, op de baan in eenzitters, en in een Formule 1-bolide.”

Renault laat verder nog weten dat het tevens gesprekken met Kubica is begonnen over een nieuw contract, aangezien de huidige overeenkomst aan het eind van dit kalenderjaar afloopt. Het team gaat daarnaast ‘met een paar coureurs praten om onze rijdersbezetting voor volgend jaar zo snel mogelijk rond te krijgen’, zo verklaart Boullier.

Bij monde van Boullier wenst iedereen binnen Renault Kubica vervolgens nogmaals succes tijdens zijn revalidatie. De coureur zelf omschrijft het herstelproces overigens als ‘bemoedigend’: “De doktoren zijn zeer onder de indruk van mijn herstel, maar ik heb gewoon nog meer tijd nodig voordat ik weer honderd procent fit ben, aangezien ik pas wil terugkomen als dat het geval is.”

Kubica besluit daarna met de mededeling dat het hem spijt dat hij zo lang niets van zich heeft laten horen. “Maar voor mij was dat de beste manier om hiermee om te gaan, dus ik waardeer het zeer dat iedereen daar begrip voor heeft gehad in deze voor mij zo moeilijke tijd.”