Lewis Hamilton had in de kwalificatie voor de Russissche Grand Prix niet veel te duchten van zijn teamgenoot. De Mercedes-coureur starten de race in Sotsji vooraan. Dat komt alleen maar omdat Valtteria Bottas in de slotfase zijn wagen niet meer op de baan kon houden.

In zijn laatste ronde noteerde de Fin namelijk in de eerste twee sectoren de snelste tijd. Daarna kwam hij buiten de baan terecht. Ook Kvyat maakte indruk. De Rus start de Grand Prix in Sotsji als vijfde, achter Button, maar voor Magnussen en Ricciardo. 

Grote verliezers zijn Massa en Vettel. In de eerste kwalificatie had Massa een probleem met de brandstoftoevoer, waardoor hij slechts de achttiende tijd noteerde. In de tweede kwalificatie was Vettel gewoon te langzaam. De Red Bull-coureur start morgen als elfde.

Eerste kwalificatie

Vooraan gebeurt er in de eerste kwalificatie niet echt iets verrassends. Mercedes staat bovenaan, met Hamilton voor Rosberg, en daarachter staat Bottas. De Williams-coureur geeft vier tienden toe op Hamilton, en een tiende op Rosberg. Jenson Button toont vormbehoud met zijn McLaren en eindigt als vierde. Teamgenoot Kevin Magnussen is vijfde.

Voor Bottas’ teamgenoot Felipe Massa zit de kwalificatie in Sotsji er al snel op. De Braziliaan had een probleem met de benzinedruk. Hij start morgen daarom slechts als achttiende. Nog achter Marcus Ericsson, die imponeerde met de zeventiende plaats. Kamui Kobayashi is een halve seconde langzamer en start als negentiende. Pastor Maldonado, ook al problemen met zijn auto, is twintigste en Max Chilton begint de eerste Grand Prix van Rusland op zijn plaats, omdat Maldonado een positiestraf heeft.

Tweede kwalificatie

Massa was in de eerste kwalificatie de verrassende uitvaller. Ook de tweede sessie heeft een grote verrassing in petto. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel start morgen namelijk slechts als elfde. Hij kon het tempo niet volgen. Teamgenoot Daniel Ricciardo haalt de laatste sessie, aangezien hij gewoon zevende is.

De Toro Rosso’s lopen ook lekker in Rusland. Daniil Kvyat noteert de vijfde tijd en Jean-Éric Vergne is tiende. Hamilton is ondertussen Rosberg opnieuw te snel af voor de beste tijd. Bottas is wederom derde en Magnussen staat na twee trainingen vierde.

Derde kwalificatie

Op papier is er niets verrassends aan de uitslag van de derde kwalificatie. Opnieuw is Hamilton sneller dan Rosberg, en staan de Mercedes-coureurs vooraan voor de eerste Grand Prix van Rusland. Het leek er echter lange tijd op dat Bottas dat feestje zou verstieren.

De Fin was de snelste in de eerste twee sectors. In de laatste sector ging het alleen mis. De Williams had weinig grip meer. Bottas vloog alle kanten op en kwam in de laatste bocht buiten de baan te recht. Hij kon hierdoor zijn tijd toch niet verbeteren.

In lijn met de resultaten van de eerste twee sessies start Bottas ‘gewoon’ als derde, vanwege een eerder genoteerde tijd. Ook Kvyat imponeert. De Rus start zijn thuisrace als vijfde, nog voor Daniel Ricciardo. Button is vierde, Magnussen zesde. Ricciardo is zevende, voor Alonso, Räikkönen en Vergne.