De kwalificatie voor de Grand Prix van Australië is na afloop van Q1 gestaakt vanwege regen. Q2 en Q3 zullen morgen verreden worden.

Nadat Q1 al een half uur later begon vanwege het weer, zorgde verdere regenval en staand water op de baan tussen Q1 en Q2 er voor dat het tweede deel van de kwalificatie eveneens uitgesteld diende te worden. Het slechte weer hield vervolgens echter aan, terwijl de zonsondergang ook steeds naderbij kwam, met als gevolg dat de FIA nu besloten heeft Q2 en Q3 morgen pas te houden.

Morgen is daarbij gevoelsmatig een relatief begrip, want hoewel het voor de coureurs betekent dat ze straks lekker kunnen gaan slapen en op zondagochtend om elf uur lokale weer aan het werk moeten, betekent het voor Formule 1-fans in Nederland en België dat ze vanavond laat moeten opblijven: het restant van de kwalificatie staat voor ons namelijk voor 01:00 uur ’s nachts op de agenda.

Niet alle coureurs moeten zich morgen een paar uur voor de race nog even snel kwalificeren. De laatste zes zijn door het doorgaan van Q1 namelijk wel gewoon geplaatst en zodoende – zoals het altijd gaat – ook al uitgeschakeld voor de strijd in Q2 en Q3.

Pastor Maldonado, Estéban Gutiérrez, de Marussia-rijders, Giedo van der Garde en zijn teamgenoot Charles Pic mogen dus uitslapen, want zij wisten niet door Q1 te komen. In het geval van Gutiérrez is dat letterlijk zo, want hij kwam terwijl de slotseconden wegtikten hard in aanraking met de muur bij bocht twaalf en bleef na de klap geparkeerd staan.

Van der Garde en zijn teamgenoot Charles Pic maakten het op hun beurt een drukke twintig minuten voor de Caterham-monteurs, door allebei de muur te raken en hun voorvleugels te beschadigen. Van der Garde heeft echter ook iets fijns om op terug te blikken, want hij wist zijn teamgenoot te verslaan.

Van der Garde is wel de laatste coureur om geklasseerd te worden, want Pic haalde de 107% niet, maar de kans lijkt klein dat Van der Garde morgen ook daadwerkelijk als laatste moet vertekken. Pic heeft tijdens de vrije trainingen aangetoond snel genoeg te zijn, dus waarschijnlijk krijgt hij dispensatie en zal hij zich morgen nog achter Van der Garde op de grid mogen opstellen.

Dan de coureurs die nog wel in Q2 en Q3 aan de bak mogen. Ook in dit rijtje zijn enkele brokkenmakers te vinden, want Felipe Massa – die Q1 als zesde afsloot – raakte de muur op dezelfde plek waar Gutiérrez dat later deed, terwijl Lewis Hamilton – goed voor een achtste tijd – ook schade reed: hij spinde in bocht één van de baan en beschadigde zijn achtervleugel door achteruit de muur te raken.

Q1 werd uiteineindelijk besloten met Nico Rosberg bovenaan, met bijna een halve seconde voorsprong op Ferrari-kopman Fernando Alonso. Lotus-rijder Romain Grosjean reed de derde tijd. De vierde plek was er voor Sergio Pérez, wiens nukkige McLaren MP4-28 het in de regen beter leek te doen dan onder droge omstandigheden.

De Red Bulls-coureurs sloten Q1 af op de plaatsen vijf en zeven, met thuisrijder Mark Webber daarbij voor titelverdediger Sebastian Vettel, die gisteren onder droge omstandigheden nog ruimschoots de snelste was geweest.

Aangezien het morgen waarschijnlijk droog zal zijn als de rest van de kwalificatie afgewerkt wordt, valt er verder niet te veel te zeggen over de uitslag van vandaag. Het enige wat duidelijk is geworden, is wie Q1 heeft overleefd en wie er later nog een kans krijgen voor poleposition te vechten.

De uitslag van Q1 is hier te zien.