Met een miniem verschil van 33 duizendsten heeft Nico Rosberg de poleposition voor de Grand Prix van Brazilië gepakt, voor zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Lokale held Felipe Massa was derde.

Rosberg was in alle vrije trainingen de snelste man en ook in Q1 en Q2 stond hij bovenaan de tijdenlijsten, maar zijn Mercedes-collega Hamilton kwam wel steeds dichter in de buurt en maakte het in Q3 – de heat waarin het om de startplekken één t/m tien gaat – nog heel spannend.

Rosbergs eerste run in Q3 was nipt wat sneller dan die van Hamilton, maar Hamilton pakte met zijn tweede run de provisionele poleposition af van Rosberg. Laatstgenoemde was echter nog met een rondje bezig en dat bleek dus net genoeg.

Dat Rosberg uiteindelijk de pole pakte, valt mogelijk aan het foutje toe te schrijven dat Hamilton in de tweede sector maakte, waar de Engelsman even blokkeerde en tijdens een kort momentje even moest worstelen om zijn auto onder controle te houden bij Bico de Pato.

Het gevecht om pole was echter niet uitsluitend een duel tussen de Mercedes-rijders: thuisrijder Felipe Massa sprak in zijn Williams ook een woordje mee. Na zijn eerste run zat hij binnen een tiende van het Mercedes-duo, maar ook hij maakte een foutje bij zijn laatste poging, waardoor hij zijn rondje moest afbreken en uiteindelijk met twee tienden achterstand op P3 bleef steken.

Top tien
Massa eindigde wel nog pal voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas, waarmee bewezen is dat Williams het goed voor elkaar heeft op Interlagos. Wat vooral opvallend is, is dat de Williams-bolides in de tweede sector niet fantastisch zijn, maar dat vervolgens – dankzij de sterke Mercedes-krachtbron achterin – ruimschoots goedmaken in de snelle laatste sector, hetgeen wellicht kansen biedt om daar morgen te strijden met het Mercedes-duo.

Achter de eerste vier was Jenson Button enigszins verrassend vijfde in zijn McLaren, die volgens de Brit op de vrijdag niet vooruit te branden was. Zijn teammakker Kevin Magnussen zat er ook prima bij op P7, met Red Bull-coureur Sebastian Vettel op de zesde plek tussen het McLaren-duo in.

Vettel kwalificeerde zich zodoende ook weer eens voor zijn eigen teamgenoot Daniel Ricciardo, die negende was. De achtste en tiende positie waren er voor de Ferrari-rijders, met Fernando Alonso voor Kimi Räikkönen als snelste van de twee.

De rest
De top tien bleek niet haalbaar voor Sauber, dat Esteban Gutiérrez als elfde zag eindigen, al sloot hij Q2 wel af met een aardige achterstand op de daarin als tiende geëindigde Alonso. Nico Hülkenberg, twaalfde voor Force India, en Gutiérrez’ teamgenoot Adrian Sutil maakten evenmin serieus aanspraak op Q3, terwijl Toro Rosso-man Daniil Kvyat met gemak tot Q2 doordrong, maar daarin uiteindelijk niet in actie kwam.

Bij de eerste schifting had Kvyats teamgenoot Jean-Eric Vergne daarvoor al zijn Waterloo gevonden op P16, één plekje achter zijn landgenoot Romain Grosjean. De Lotus van Grosjean leek eerder dit weekend goed voor een verrassing, maar in de kwalificatie bleek het tegendeel waar, zoals ook teamgenoot Pastor Maldonado ondervond.

Maldonado was achttiende en laatste, al mag hij zondag van P16 beginnen. De Venezolaan schuift immers twee plekken op omdat de nummer zeventien Sergio Pérez door een gridstraf naar achteren geplaatst zal worden, terwijl nummer veertien Kvyat door een motorwissel gridplekken moet inleveren, waarvan ook Grosjean en Vergne profiteren met één plekje winst.