Niki Lauda vindt dat Michael Schumacher de eer aan zichzelf moet houden en zijn comeback moet afbreken. De Duitser is dat echter niet van plan.

Lauda vergelijkt Schumachers situatie met zijn eigen comeback in 1982. Na twee jaar afwezigheid keerde Lauda terug. Het leidde tot zijn derde wereldtitel in 1984. Een jaar later eindigde hij echter pas als tiende, met 59 punten minder dan zijn teamgenoot Alain Prost, waarna hij het definitief voor gezien hield.

De Oostenrijker denkt niet dat de terugkeer van Schumacher nog tot successen zal leiden. “Ik heb altijd achter zijn comeback gestaan, omdat ik weet wat er bij komt kijken”, zegt Lauda. “Vorig jaar begreep ik dat hij tijd nodig had om te wennen, maar nu zou het toch moeten gebeuren. Het gaat echter nog niet beter.”

En Lauda ziet dat ook niet meer gebeuren. “Hij zal ongetwijfeld nog zijn best doen, maar op een dag zal hij beseffen dat het er niet meer in zit. Hij doet nu alsof hij heel ontspannen is, maar geen enkele sportman verliest graag. Formule 1 doe je niet voor de lol. Hij moet voor zichzelf beslissen of hij nog denkt zijn doelen te kunnen bereiken.”

Schumachers woordvoerder Sabine Kehm ontkent met klem dat de Duitser twijfelt over zijn toekomst. “Hij is meer toegewijd dan ooit en zit vol passie voor dit project”, zegt zij in Bild. “Hij beschouwt als een spannende uitdaging om samen met Mercedes iets moois op te bouwen. Het valt niet altijd mee, maar dat motiveert hem alleen maar meer. Iemand die bijna twintig jaar in de sport actief is, weet dat volhardingsvermogen het verschil maakt.”