Minister President Jan-Peter Balkenende weet zijn agenda altijd zo in te delen dat hij het kan combineren met een internationaal autosportevenement. Zo kwamen we hem al tegen bij de Grand Prix van Australië (2006) en Canada (2007). En nu kwam hij dus even buurten in Le Mans.Jos Verstappen had zijn eerste run erop zitten, had wereldtijden gereden en lag even lekker te rusten toen hij ruw uit zijn slaap gewekt werd. ‘Balkende is er!’ Met zijn haren overeind en een duffe blik in de ogen sjokte hij de pitbox in. ‘Je ziet hem denken: wat een poppenkast.’

Balkenende is in Frankrijk om het aankomende EU-voorzitterschap van Frankrijk te bespreken. Geheel toevallig is de Franse premier Francois Fillon, naast burgemeester van Le Mans ook een fervent autocoureur. Zo neemt hij volgende maand deel aan de historische 24 uur van Le Mans. De twee regeringsleiders hebben elkaar dus helemaal gevonden.

En alvorens Balkende bij Van Merksteijn op bezoek kon, werd hij meegesleept naar de teams van Pescarlo en Peugeot. Er werden nog verwoede pogingen gedaan de premier een Peugeot aan te praten, maar Balkenende is onverbiddelijk en blijft trouw aan BMW.

Nadat hij door het team was bijgepraat, Verstappen een hand had gegeven en een praatje had gemaakt met tweevoudig Le Mans-winnaar Gijs van Lennep (,,Ik mag Jan-Peter zeggen”) was er gelegenheid voor FORMULE 1 RaceReport om met de premier bij te kletsen. We wilden maar één ding weten: ‘Of hij de wedstrijd van gisteren al ter sprake had gebracht?’ Een lachende Balkenende: ,,Dat leek me een beetje te pijnlijk.”

Linda Vermeeren