Ferrari-protegé Charles Leclerc ligt ook na een rommelig weekend op Sepang nog altijd op koers voor de GP3-titel. De Nederlanders Steijn Schothorst en Nyck de Vries scoorden om-en-om punten.

Leclerc, die ook al geregeld testwerk voor Haas doet in de Formule 1, zag zijn voorsprong op ART-teamgenoot en titelrivaal Alexander Albon met drie punten teruglopen tijdens het weekend in Maleisië. Met nog een raceweekend voor de boeg, over zeven en een halve week, in Abu Dhabi, ligt hij echter nog 29 punten voor.

Albon vertrok in de hoofdrace van pole en won ook, al opende Leclerc in de openingsronde, na een korte positiewisseling met de tevens voor ART rijdende De Vries, gelijk de aanval. De Monegask werd daarbij in bocht vier echter getoucheerd door De Vries, die daar een tijdstraf van vijf tellen voor kreeg,

Terwijl Albon won, wist Leclerc nog als derde te finishen. De Vries werd met de tijdstraf als dertiende geklasseerd. “Die penalty was volledig terecht en ik neem die verantwoordelijkheid ook op me”, steekt De Vries zijn hand op.

“We begonnen met drie teamgenootjes op de eerste twee rijen. Behalve Charles hadden we allemaal een goede start, dus we zijn allemaal meteen vol aan het aanvallen. Zij hebben iets te verliezen en ik niet. Ik kom hier alleen om wedstrijden te winnen”, legt hij zijn motivatie uit. “Ik ging er dus vol voor.”

“We kwamen aan bij bocht vier en Alex verdedigde in het midden en Charles zat daar achter. In eerste instantie liet ik mezelf niet zien aan Charles, dus hij ging terug naar de racelijn, waarop ik in het gat dook.”

“Ik denk dat het gat er echt wel was, op zich, maar ik verremde me gewoon net iets. Ik blokkeerde achter en net rechts voor bij het ingaan van de bocht. Toen kon ik hem niet meer ontwijken. Hij ging wijd en ik ging in de rondte.”

Van P13 reed De Vries ‘een hele sterke’ tweede race, meent hij. “Ik verloor wel wat tijd omdat Maini en Steijn voor me keihard aan het vechten waren, all over the place, maar daarna kon ik in m’n ritme komen. Ik kon het gat naar Charles dichtrijden en heb de snelste ronde op een paar honderdsten gemist”, zegt de nummer zes uit race twee, die werd gewonnen door Jake Dennis, terwijl Leclerc en Albon als vijfde en achtste eindigden.

Steijn is overigens Steijn Schothorst; de andere Nederlander in de GP3. Schorthorst scoorde niet in race twee, maar evenaarde daarvoor in de eerste wedstrijd zijn beste resultaat van het jaar met een vijfde plek. Voor Schothorst is het zijn beste resultaat tot op heden in een hoofdrace. De andere P5 scoorde hij in een sprintwedstrijd.

2016 GP3 Series Round 8. Sepang International Circuit, Sepang, Kuala Lumpur, Malaysia. Friday 30 September 2016. Steijn Schothorst (NED, Campos Racing) Photo: Zak Mauger/GP3 Series Media Service. ref: Digital Image _L0U8069

Schothorst evenaarde zijn beste GP3-finish met een vijfde plek.