Een nieuwe eigenaar, een nieuw bestuur: Liberty Media heeft de overname van de Formule 1 rond en voert gelijk flink wat wijzigingen door.

In een verklaring laat de Amerikaanse mediagigant weten de overname van het controlerende belang in de Formule 1 maandag rond te hebben gemaakt. Dat gaat ook gepaard met een naamswijziging voor de Liberty Media Group, die eind deze week wordt omgedoopt tot de Formula 1 Group.

Zoals eerder aangegeven door Bernie Ecclestone, bekleedt hij niet langer actief een topfunctie aan de commerciële kant van de sport. Zijn rol als ceo wordt overgenomen door Chase Carey. Ecclestone wordt ‘emeritus voorzitter’ en hij zal volgens Carey een bijdrage blijven leveren met ‘inzicht en advies’.

Ecclestone zelf laat weten trots te zijn op hoe hij de Formule 1 de afgelopen veertig jaar groot heeft gemaakt en wat hij binnen en voor de sport heeft bereikt. “Ik wil iedereen die eraan heeft meegewerkt hartelijk bedanken en het doet me verder goed dat Liberty Media de sport heeft gekocht en er in wil investeren.”

“Ik weet zeker dat Chase zijn rol zal vervullen op een manier die de Formule 1 ten goede komt”, zegt Ecclestone over de ceo die zoals verwacht bijgestaan zal worden door zowel Ross Brawn als Sean Bratches. Voormalig teambaas, -eigenaar en technisch directeur Brawn gaat zich met de sportieve en technische zaken bezighouden. De bij sportnetwerk ESPN afkomstige Bratches met de commerciële kant van het verhaal, marketing en media.

Zoals het hoort bedanken Carey en Greg Maffei, de ceo van de overkoepelende Liberty Media Corporation, Ecclestone voor bewezen diensten. “De sport is vandaag wat het is dankzij Bernie”, zegt Carey. “Bernie is enorm succesvol geweest in het opbouwen van deze bijzondere en wereldwijde sport”, vult Maffei aan. Wat Carey nog wel laat weten, is dat hij enorm veel potentieel in de Formule 1 ziet en er nog kansen liggen voor de sport.

Het is nu aan Carey, Brawn en Bratches om die kansen te grijpen. Brawn, die tijdens de overnameperiode als adviseur voor Liberty Media heeft gefungeerd, vindt het ‘fantastisch’ weer in de Formule 1 werkzaam te zijn en verheugt zich op de samenwerking met de andere twee kopstukken. “Er ligt voor ons een nagenoeg unieke kans om goed samen te werken met de teams en race-organisatoren en de Formule 1 beter te maken. Voor hun, maar in de eerste plaats natuurlijk voor de fans.”

Carey (links) met Ecclestone.