Pastor Maldonado en Romain Grosjean leken op weg naar punten voor Lotus, maar in de slotfase vielen ze terug tot buiten de toptien. Maldonado na een botsing, Grosjean omdat zijn banden versleten waren.

Maldonado finishte de race uiteindelijk als twaalfde, maar lag voor het mis ging voor de uiteindelijke nummer tien Felipe Nasr. Dat Nasr nog voor hem finishte, komt omdat Maldonado een ronde of tien voor de finish schade opliep in duel met McLaren-coureur Jenson Button.

“We maakten geen hevig contact met elkaar, maar het was genoeg om mijn diffusor te breken”, vertelt Maldonado. “De achterkant van de auto werd daardoor moeilijk onder controle te houden, terwijl we aan het eind van de race juist banden hadden willen sparen. Door de schade kon ik de pace die nodig was niet meer rijden en moest ik een extra pitstop maken”, vertelt de Venezolaan.

Wat het incident met Button betreft, legt Maldonado de schuld bij de Brit. “Ik weet niet waar Jenson me nou precies wilde inhalen, maar ik verdedigde de binnenkant. We kwamen net een erg nauwe bocht uit en er was echt geen gelegenheid voor hem om er daar langs te steken”, zo luidt de lezing van Maldonado, die niet gedeeld wordt door Button: volgens de McLaren-coureur haalde Maldonado een rare actie uit en ‘zal hij nooit veranderen’.

Grosjean
Waar het voor Maldonado iets eerder mis ging, daar verdween de kans op punten voor Grosjean met maar een paar ronden te gaan. Na een slechte start bracht ‘een agressieve strategie’ met een vroege eerste stop hem terug in de running voor punten. “Het zag er goed uit. Op een gegeven moment reed ik zelfs achtste, maar de eerste neutralisatie heeft ons pijn gedaan”, zegt hij, verwijzend naar hoe veel coureurs tijdens de safety car konden pitten.

Aan het eind van de race, waren Grosjeans banden vervolgens ‘op’, vertelt hij. “Op het moment dat we tot buiten de punten waren teruggevallen, besloten we daarom maar te stoppen. Er bestonden enige zorgen om de versnellingsbak en we willen geen risico lopen voor de race in Japan van volgende week”, besluit de Fransman, die twee ronden voor het einde stopte, maar nog wel als dertiende geklasseerd is.