Lotus krijgt Deense hulp met het aantrekken van Saxo Bank als nieuwe sponsor. Door het binden van de beleggingsbank lijkt de komst van de Deense Marco Sørensen als Lotus’ testcoureur voor 2014 een kwestie van tijd.

“Saxo Bank gaat een spannende en actieve samenwerking met ons aan. We kijken uit naar een lange en vruchtbare tijd”, kondigt Eric Boullier, de teambaas van Lotus de verbintenis aan. Details van de verbintenis geeft de Fransman niet prijs, waardoor het onduidelijk is hoe lang de Deense bank geld in de Franse renstal gaat pompen en in welke mate. Daarmee blijft Lotus’ financiële toekomst nog steeds wat onduidelijk. Bovendien gaf teameigenaar Gérard Lopez afgelopen donderdag in een gesprek met het Duitse Auto, Motor und Sport aan dat Lotus op dit moment een schuld heeft van zo’n 135 miljoen euro.

Desondanks rijdt het team volgend jaar gewoon Formule 1. “Het budget voor 2014 is sluitend”, beweert Lopez in hetzelfde interview. “Met de komst van onze nieuwe sponsor PDVSA (via Pastor Maldonado, red.) is ons budget rond”, aldus de Fransman, die tevens beweert dat Lotus in de toekomst geen extra schulden zal maken. Maar ook dat laatste is wat twijfelachtig. Quantum Motorsports, het bedrijf dat in ruil voor een forse kapitaalinjectie een groot deel van het team over wil nemen, gaf dit weekend namelijk aan dat eerder afgeketste onderhandelingen weer geopend waren.

Door de deal met Saxo Bank lijkt Marco Sørensen wél duidelijkheid te krijgen. De jonge Deen wordt al een aantal weken genoemd als de nieuwe testcoureur van het team en dat lijkt hierbij bevestigd. Sørensen volgt daarmee Davide Valsecchi op, die het team uit onvrede verlaat nadat hij niet mocht starten in de laatste twee Grand Prix van afgelopen seizoen. De Deen reed in 2013 Formule Renault 3.5 Series voor Lotus, waar hij twee overwinningen claimde en zevende werd in het kampioenschap.