Het team van Lotus heeft de zaak die een aantal schuldeisers tegen haar heeft aangespannen wegens wanbetaling, grotendeels afgewend door de belangrijkste schuldeiser financieel tegemoet te komen.

Xtrac, dat Lotus van onderdelen voor haar versnellingsbak voorziet, was de leidende partij onder een aantal crediteuren die een gemeenschappelijke zaak tegen Lotus hebben aangespannen. Deze crediteuren hebben de rechtbank verzocht Lotus failliet te verklaren en te liquideren zodat al hun uitstaande rekeningen voldaan kunnen worden met de opbrengst daarvan, maar dat risico lijkt nu geweken.

Lotus heeft namelijk een schikking getroffen met Xtrac, waardoor laatstgenoemde partij zich uit de zaak heeft teruggetrokken, zo bericht Autosport. Volgens de Britse publicatie staat de zaak nog wel op de rol bij de rechtbank, maar is het vervolgen daarvan afhankelijk van of een andere schuldeiser nu in de plaats van Xtrac de hoofdeiser in de zaak wil worden.

“Er is maar één partij die zich als belangrijkste schuldeiser mag aandienen, en in dit geval is deze inmiddels betaald”, legt Lotus-ceo Matthew Carter uit tegenover Autosport, verwijzend naar de schikking met Xtrac. “De rechtbank moet nu dus kijken of een andere schuldeiser naar voren komt en de zaak wil dragen. Op het moment is het echter zomerreces, dus als deze zaak verder gaat, gebeurt dat op z’n vroegst in september of oktober.”

Voorlopig lijkt het gevaar dus geweken voor Lotus, al erkent Carter dat het er naar de buitenwereld toe ‘niet goed uitziet’ dat zijn team rekeningen open moet laten staan die volgens Autosport uiteenlopen van 2200 tot 42000 euro, welke volgens andere media uitkomen op een totaalbedrag rond een miljoen euro. “Het is niet best, maar zo gaat het momenteel in de Formule 1. Het is moeilijk, maar hopelijk kunnen we ons op het racen concentreren.”