Lotus-eigenaar Tony Fernandes hoopt dat zijn formatie lering trekt uit de Grand Prix van Canada. De Maleisische renstal profiteerde totaal niet van de weersomstandigheden en finishte de race achter HRT en Virgin.

Heikki Kovalainen finishte de race in Montréal niet eens. Jarno Trulli werd zestiende en had de nodige problemen in de race. Tot teleurstelling van Fernandes, die stiekem hoopte dat zijn team in de wisselende omstandigheden voor een verrassing kon zorgen.

“Het was een weekend van hoogte- en dieptepunten”, zo meent de Maleisische zakenman. “De kwalificatie zorgde voor veel genoegdoening en daar willen we in Valencia en voor de rest van dit jaar op voortborduren. In de race hebben we echter een boel kansen gemist.”

“Het is belangrijk dat we daar van leren. Dat we de gemaakte fouten de volgende keer uitbannen en dat we dan wel in de ideale positie zitten om het voordeel te halen uit de uitzonderlijke omstandigheden. Dat is onderdeel van een leercurve en je moet dieptepunten hebben om hoogtepunten te waarderen.”

In Valencia lijken de omstandigheden dit jaar gewoon te zijn. Op punten rekent Fernandes daarom niet. “De doelen zijn daarom duidelijk: we willen het kwalificatieresultaat van Canada herhalen”, zegt de oprichter van het gereïncarneerde team over de halve seconde die Trulli toegaf op Jaime Alguersuari.

“In de race willen we de flink verbeterde betrouwbaarheid van ons team handhaven: we proberen beide wagens aan de finish te krijgen. Hopelijk worden onze auto’s dit jaar niet door andere coureurs gebruikt om zichzelf te lanceren…”