*

Marko: ‘Hartley is nu competitief’

Daan de Geus

Daan de Geus

15 juni 2018 09:40

Marko: ‘Hartley is nu competitief’
Red Bull

Helmut Marko erkent dat Brendon Hartley er wel eens uit had kunnen vliegen bij Toro Rosso, maar volgens de Red Bull-topman heeft de Nieuw-Zeelander zich herpakt.

“Als zijn vormpeil zich niet had verbeterd, hadden we op een alternatief moeten teruggrijpen”, zo bevestigt Marko in interview met Motorsport-Magazin dat Hartley’s plekje bij Red Bulls opleidingsteam wel eens in gevaar had kunnen komen, maar volgens Marko is dat nu niet het geval: “Want Brendon is nu competitief.”

Om de toekomst van Hartley is al weken veel te doen. De Nieuw-Zeelander zou al vroeg in het seizoen van Red Bull te horen hebben gekregen dat hij beter moest presteren, waarna incidenten zoals een bijna-horrorcrash met teamgenoot Pierre Gasly in Azerbeidzjan, een enorme kwalificatieklapper in Spanje en een Q1-exit in Monaco niet hielpen. Marko noemde de situatie eerder ook ‘niet prettig’.

Marko en Hartley eind 2017, toen de Nieuw-Zeelander voor de laatste races bij Toro Rosso instapte.

In Montréal kwam Hartley afgelopen weekend echter een stuk beter voor de dag, ondanks dat zijn race al na vijf bochten klaar was na een botsing met Williams-coureur Lance Stroll. In de andere Toro Rosso finishte Gasly, die als negentiende was gestart, als elfde. Volgens Marko had er met Hartley, die van P12 vertrok, echter wel eens een beter resultaat in kunnen zitten als hij de finish had gehaald.

Marko verklaarde na de race echter al Hartley de botsing niet aan te rekenen en dat dit geen gevolgen zou hebben voor zijn toekomst bij het team. Aan Auto, Motor und Sport-verslaggever Tobias Grüner vertelde Marko verder dat het team en hij Hartley hadden gezegd: “Gewoon de auto te besturen en niet aan de rest te denken. Daar hebben we (technisch directeur, red.) James Key voor.”

De opmerking lijkt erop te wijzen dat Hartley, die een lange staat van dienst heeft in de endurance-racerij, zich wellicht te zeer met technische zaken bezighield in plaats van het rijden zelf. Voor het weekend in Canada werd overigens nog bericht dat Red Bull en Toro Rosso bij McLaren zouden hebben aangeklopt voor protegé Lando Norris, maar Hartley lijkt dus respijt te hebben verdiend.