Red Bull-kopstuk Helmut Marko noemt de situatie omtrent Brendon Hartley bij Toro Rosso ‘niet prettig’, maar Marko lijkt niet van zins direct in te grijpen.

“We ondergaan dit in alle rust en zullen kijken wat we in de toekomst kunnen doen”, vertelt Marko aan SpeedWeek. De Oostenrijker reageert daarbij op de al langer rondzingende geruchten dat Hartley’s positie bij Red Bulls juniorteam onder druk staat.

Hartley stapte eind 2017 in bij Toro Rosso, maar heeft sindsdien nog niet echt kunnen overtuigen. In 2017 had hij veel last van technische problemen, dit seizoen is de Nieuw-Zeelander bij de nodige incidenten betrokken geweest en legt hij het af tegen zijn teamgenoot.

De zes jaar jongere Pierre Gasly, die net als de 28-jarige Hartley eind 2017 debuteerde, staat dit jaar namelijk al op achttien punten, terwijl Hartley er pas één heeft. In de kwalificatiestrijd staat het 4-2 in het voordeel van Gasly.

Marko en Hartley.

Vervangingsvraagstuk
Hartley zelf vertelde voorafgaand aan het raceweekend in Monaco nog ‘verrast’ te zijn door de geruchten over zijn toekomst. Eerder werd al bericht dat Pascal Wehrlein, nota bene een Mercedes-protegé, hem wel eens zou kunnen vervangen.

Marko deed dat gerucht destijds nog af met een ‘ik weet er niks van’, maar zijn laatste uitspraken trekken de toekomst van Hartley bij Toro Rosso toch in twijfel. Wie hem zou moeten vervangen, is echter een lastige vraag.

Behalve Wehrlein zijn er maar weinig (jonge) coureurs met een superlicentie én Formule 1-ervaring. Binnen Red Bulls talentenprogramma staat Formule 3-coureur Dan Ticktum bovenaan de ladder, maar hij is pas achttien en een superlicentie is ook daar (nog) een probleem.