Helmut Marko en Christian Horner hebben geruchten rondom een machtsstrijd binnen Red Bull ontkend. Recent verschenen in Braziliaanse media berichten dat er onenigheid zou zijn binnen Red Bull. Teambaas Christian Horner zou van Helmut Marko af willen. Beiden ontkennen dat.

Marko, die officieel geen lid is van Red Bull Racing maar enkel een adviseur van moederbedrijf Red Bull GmbH, kan echter niet ontslagen worden door Horner. Daarom zou Horner hulp zoeken bij de nieuwe grote baas binnen Red Bull, Oliver Mintzlaff. Marko zou op zijn beurt juist van Horner af willen, omdat de Brit te veel macht naar zichzelf toe zou trekken. Al deze claims berusten op anonieme bronnen binnen het bedrijf. 

Dat de twee mannen het niet altijd met elkaar eens zijn, is geen geheim. Binnen een grote organisatie is dat onvermijdelijk. Zo wilde Marko bijvoorbeeld erg graag Nyck de Vries bij AlphaTauri hebben, terwijl Horner daar niet zo van overtuigd was. Maar zo’n onenigheid betekent niet dat de twee een machtsstrijd uit aan het vechten zijn, zo legt Marko uit.

“Ik moet de doemdenkers hier toch echt teleurstellen”, verklaart de Oostenrijker tegen OE24. “Er is geen topoverleg over mijn toekomst. Ik heb gewoon een contract tot eind volgend jaar. En als ik toch wegga, dan is dat mijn eigen keuze, niet die van meneer Horner. Alles is nu anders door de nieuwe constructies [na de dood van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz vorig jaar, red.]. Sommige mensen proberen nu hun macht opnieuw te definiëren.”

Christian Horner laat in een reactie in de Britse pers weten onder geen beding van Marko af te willen. Integendeel juist, zo stelt hij. ,,Zolang als Helmut door wil gaan, zie ik onze samenwerking niet veranderen. Hij is nog steeds een actieve man van 80. Rollen ontwikkelen en datzelfde geldt voor de Formule 1, maar zijn rol is onveranderd waardevol. Niemand binnen het team wil dat veranderen.”


De speciale kampioensuitgave van FORMULE 1 Magazine ligt NU in de winkel. Het magazine is ook al digitaal te bestellen, met gratis bezorging in heel Nederland! Lees alles over de bijzondere WK-trilogie van Max Verstappen, met unieke fotografie van onze huisfotograaf Peter van Egmond. Met in dit nummer verder o.a:

  • Exclusief interview Oranje-bondscoach Ronald Koeman: ‘Max doet me aan Messi denken’
  • Red Bulls teambaas Christian Horner blijft zich verbazen: ‘Alle superlatieven voor Max zijn op’
  • Fotoserie: Verstappens snelle weg naar de derde wereldtitel
  • Het uitgekiende F1-traject van Jan Lammers en zoon René
  • Gallery: het allermooiste beeld van huisfotograaf Peter van Egmond
  • Columns Noël Ummels en Nelson Valkenburg
  • F1 Insider Graham Watson over FOM’s commerciële belang van een nieuwe superster
  • En verder alles over Max Verstappens kampioensweekend in Qatar!