Hoewel nog er nog geen officiële aankondiging is gedaan, twijfelt niemand er aan dat Sebastian Vettel in 2015 voor Ferrari zal rijden. Helmut Marko, die Vettel als hoofd van Red Bulls talentenprogramma groot maakte, weet wel waarom de Duitser de overstap maakt.

“Ferrari blijft de grote naam in de Formule 1. Het is een mythe, iedere coureur wil ooit wel voor het team rijden”, zegt Marko tegen formula1.com. Het zou goed kunnen dat Vettel bij Red Bull een betere kans maakt weer op de hoogste trede van het podium te komen, maar daar gaat het de coureur niet eens per se om, denkt Marko: “Hij is al vier keer kampioen geworden. Nu gaat hij voor de mythe. En op een ideaal moment: het gaat minder met Ferrari, dus hij kan eisen stellen.”

Toen Vettel in Japan met de mededeling kwam dat hij het team gaat verlaten, kwam dat niet helemaal als een verrassing voor Marko. “De eerste voorzichtige tekenen kwamen na de zomerstop. Er was niet één bepaald moment, het was meer een onderbuikgevoel dat ik had.” De omstandigheden werden steeds gunstiger voor Vettel, legt de Oostenrijker uit: “Het was niet alleen dat hij zelf weg wilde – hoe meer Alonso afstand nam van Ferrari, hoe aantrekkelijker het voor Sebastian werd.”

Marko lichtte Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz, die niet gewend is dat zijn coureurs op eigen beweging weg gaan uit de Red Bull-familie, in over zijn vermoedens. “Ik waarschuwde hem dat er wat aan zat te komen. Het is nou eenmaal een werk- en geen liefdesrelatie: als een coureur denkt dat het ergens anders beter is, dan neemt hij zo’n beslissing. En nogmaals, de hele situatie bij Ferrari zag er voor Sebastian gewoon ideaal uit.”

Diezelfde Mateschitz liet dit weekend in Sotsji overigens weten dat Vettel er niet op hoeft te rekenen dat hij bij de test na de seizoensfinale in Abu Dhabi alvast kennis kan maken met een Ferrari. “We houden hem aan zijn contract, en dat loopt tot vijf dagen na de Grand Prix. Daarna is hij vrij.” Van het ontwerpproces van de Red Bull voor 2015 wordt Vettel geheel weggehouden, zei Mateschitz daarnaast.

Ricciardo en Kvyat

In het coureursduo voor volgend seizoen heeft Marko alle vertrouwen. Ricciardo is klaar voor de rol als kopman, zegt de Red Bull-man: “We weten dat hij de plek van Vettel in kan nemen.” Wat betreft Daniil Kvyat, die na slechts één jaartje Toro Rosso al promotie zal maken naar het grote Red Bull Racing, is Marko al even stellig. “We hebben de keuze uit een prachtige groep talenten. En geloof mij, we hadden hem echt niet bevorderd als hij het niet zou kunnen! Dan hadden we misschien wel iemand van buitenaf gehaald.”