Helmut Marko vindt het feit dat hij uit vier coureurs moet kiezen voor twee stoeltjes bij Toro Rosso eerder een luxeprobleem dan een zorg: “Ik heb liever vier coureurs voor twee auto’s dan andersom.”

In interview met Autosport laat Marko – die als adviseur van Red Bull een grote vinger in de pap heeft bij de beslissing over de rijdersbezetting – weten dat hij er nog niet uit is wie er volgend jaar voor Toro Rosso mogen uitkomen. “We gaan maar eens kijken hoe Jean-Eric Vergne het op de vrijdagen en tijdens de rookietest doet, terwijl we ook Daniel Ricciardo’s verrichtingen in de HRT en de prestaties van Jaime Alguersuari en Sébastien Buemi nog moeten evalueren.”

Marko laat alvorens hij dat gaat doen wel alvast blijken dat de huidige Toro Rosso-krachten Alguersuari en Buemi het dit seizoen in zijn ogen goed hebben gedaan, net als de bij HRT ondergebrachte Ricciardo: “Alle drie de coureurs met racezitjes hebben zich gedurende het jaar goed verbeterd en goede resultaten geboekt.”

De keuze wordt dus moeilijk, maar dit stoort Marko niet: “Het is beter voor ons om uit vier coureurs voor twee zitjes te kunnen kiezen, dan andersom”, luidt zijn praktische verklaring daarvoor.

De Oostenrijker sluit verder niet uit dat één van de vier Red Bull-beschermelingen – al is de kans natuurlijk groot dat dat Ricciardo of Vergne wordt – komend seizoen met Red Bull-geld bij een ander team wordt ondergebracht, zoals sinds de Grote Prijs van Engeland al met Ricciaro is gedaan.

“Dat was een hele goede deal voor ons”, zegt Marko over de overeenkomst waarmee hij de Australiër Ricciardo bij achterhoedeteam HRT naar binnen heeft gekregen. “Het heeft ons niet meer gekost dan wat sommige coureurs voor een jaar in de GP2 betalen. Of we hiermee doorgaan, beslissen we ook na dit seizoen nog.”