De keuze die McLaren tussen Jenson Button en Kevin Magnussen moet maken, wordt niet alleen bepaald door ‘de rekenmachine en de statistieken’. Dat verklaart McLarens sporting director Eric Boullier.

Officieel heeft McLaren nog helemaal geen coureurs vastgelegd voor 2015, maar het slechtst bewaarde geheim in de Formule 1 van het moment is dat de bij Ferrari vertrokken Fernando Alonso komend seizoen terugkeert bij het team uit Woking.

Volgens onder meer Autosport en Sky Sports F1 is de deal al rond en komt het oponthoud omtrent de aankondiging voort uit McLarens besluiteloosheid bij het bepalen wie van haar 2014-coureurs mag blijven als teamgenoot van Alonso: Button of Magnussen.

De 34-jarige Button heeft zijn twaalf jaar jongere teamgenoot dit jaar ruimschoots verslagen: Button finishte als achtste in het WK met 126 punten, terwijl Magnussen minder dan de helft van dat aantal scoorde en met 55 punten gedeeld elfde werd.

Button, die niet bekend staat als een kwalificatie-kanon, was desondanks ook met tien tegen negen te sterk voor zijn jonge Deense teammakker in de kwalificatie, maar wat ondanks deze cijfers voor Magnussen spreekt, is dat het pas zijn eerste jaar in de Formule 1 was en Buttons vijftiende.

Volgens Autosport is dat ook de reden waarom McLaren-ceo Ron Dennis met Magnussen verder wil, want hij ziet potentie in de jongeling. Een aantal andere kopstukken binnen het team zouden echter de voorkeur geven aan Button, net zoals Alonso dat zou doen, zo meldt de Britse publicatie.

Eric Boullier, de sporting director van McLaren, heeft daarbij ondertussen beaamd dat McLaren niet aan scorebordjournalistiek doet. “Als het alleen om de statistieken zou gaan, zou het een makkelijke keuze zijn. Dan zou ik mijn rekenmachine pakken en er zo uit zijn, maar zo ligt het niet.”

Meer wil Boullier er niet over kwijt. “Want we hebben hier al genoeg over gezegd, terwijl we duidelijk hebben gemaakt wanneer er uitsluitsel komt”, besluit hij, verwijzend naar de eerdere verklaring van McLaren dat het ‘zeker niet eerder dan 1 december’ met een aankondiging komt.