Mercedes is er in Singapore voor de eerste keer dit jaar niet in geslaagd de pole te claimen. Er staat zelfs niet eens een Mercedes op de eerste rij: Lewis Hamilton en Nico Rosberg waren vijfde en zesde.

De laatste keer dat Mercedes er niet in slaagde de poleposition te claimen, was bij de Grand Prix van Oostenrijk van 2014. Toen wisten Rosberg en Hamilton in de race echter orde op zaken te stellen en alsnog een één-twee te pakken, maar in Singapore lijkt het team het echt zwaar te hebben.

“De banden zijn dit weekend het grote probleem voor ons”, vertelt Hamilton na afloop van de kwalificatie. “We weten er niet genoeg grip mee te genereren en daardoor glijden we veel te veel rond”, zo legt de kampioenschapsleider de vinger op de zere plek.

Volgens Hamilton heeft Mercedes nog steeds ‘de snelste auto’: “Maar we kunnen onze snelheid niet benutten, vanwege de banden.” Het team probeert te achterhalen waarom het de Pirelli’s maar niet op temperatuur en aan de praat krijgt op het Marina Bay Street Circuit, maar is er duidelijk nog niet uit.

Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, onderschrijft dat. “We hebben de downforce en we hebben de motor, maar kunnen dit niet benutten. We geven uiteraard niet op, maar mogen geen wonderen verwachten: we waren vandaag vijfde en zesde en onze long runs waren vrijdag niet best.”

Nico Rosberg rekent ook op een zware race. “We kunnen Ferrari en Red Bull morgen echt niet verslaan”, denkt hij. Ook Rosberg moet erkennen dat het al sinds vrijdag verkeerd zit bij Mercedes: “We waren eerder zó dominant, dat het echt even heeft geduurd voor we accepteerden dat er iets fout gaat.”

“We hebben gewoon geen grip”, verzucht ook hij. “Het is erg teleurstellend. We hebben van alles geprobeerd, maar niks werkte. Hoe dan ook, petje af voor de jongens voor ons: zij zijn enorm snel en doen het hier geweldig.”