De laatste race van Leon Dernier.

 

Sommige namen moeten wel toebehoren aan een autocoureur. Scott Speed was in de weg gelegd voor snelheid, al deed hij tijdens zijn korte Formule 1-carriere zijn achternaam geen eer aan. Will Power laat in de Amerikaanse Indycars zijn spierballen zien en de Zweedse rallyrijder Bengt Axel reed heel wat voor- en achterassen krom.

Geen wonder dus dat Leon Dernier racete onder een pseudoniem. Dernier betekent ‘laatste’ in het Frans, wat dus in het Nederlands overeen zou komen met een coureur die ‘Jan Achteran’ zou heten. De Franstalige Belg Dernier verkoos onder zijn initialen LD te racen, en liet dat op zijn licentie registeren als Eldé.

Tijdens zijn omvangrijke en redelijk succesvolle carriere als sportwagencoureur groeide ‘Eldé’ uit tot een populair figuur in de Belgische autosport. Tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps in 1969 deelde hij een Mazda Coupe met Hughes de Fierlant. Uit Nederland stonden onder andere Rob Slotemaker en Liane Engeman aan de start, terwijl Grand Prix-coureur Jacky Ickx zich van zijn Formule 1-verplichtingen had vrijgemaakt om samen met Hans Hermann een Mercedes 300 SL te besturen.

Derniers pseudoniem kon echter niet voorkomen dat de 24 uur van Spa-Francorchamps zijn laatste autorace zou zijn. Al vroeg in de race verloor hij om nooit opgehelderde reden de macht over het stuur in de snelle Masta-bocht. De 57-jarige Belg was op slag dood.