Juan-Pablo Montoya heeft voor de tweede keer de Indy 500 gewonnen. De Colombiaan, die tussen 2001 en 2006 in de Formule 1 actief was, versloeg de Australiër Will Power in een bloedstollend gevecht.

Montoya begon de legendarische race, die voor de 99e keer werd verreden, vanaf de vijftiende startpositie. In de openingsfase van de race leek de overwinning voor de Team Penske-coureur nog ver weg, toen Simona de Silvestro een stuk bodywork van zijn auto afreed. Het leverde Montoya een extra pitstop op, die hem terug wierp in het veld.

Daarna knokte Montoya zich echter geleidelijk een weg naar de kop van het veld, waar Simon Pagenaud, Scott Dixon, Will Power en Tony Kanaan afwisselend de leiding in handen hadden.

Halverwege de race voegde de Colombiaan zich bij de kopgroep, die van samenstelling veranderde toen Kanaan zijn bolide achterwaarts in de muur rondom de Brickyard parkeerde. De sterk rijdende outsider Charlie Kimball pakte, toen het veld tijdens de neutralisatie na Kanaans crash en masse de pits in ging, brutaal de leiding.

Montoya aan de leiding

Kimball moest nadat de groene vlag uit ging al weer snel afhaken in de strijd om de leiding, zodat Montoya in ronde 166 van de 200 voor het eerst de koppositie in de race in handen kreeg. Veel tijd om met concurrenten Dixon, Power en Pagenaud in gevecht te gaan had hij niet, want 24 ronden voor de vlag werd de race na een flinke crash met drie auto’s opnieuw geneutraliseerd. Pagenaud maakte vlak voor de gele vlag uitging een flinke fout, en viel ver terug in het veld.

Met nog tien ronden te gaan werd de race hervat, en direct werd duidelijk dat het gevecht om de zege zou gaan tussen Montoya, Dixon en Power. Het drietal wisselde elkaar in een bloedstollend wiel-aan-wiel-gevecht af aan kop, terwijl daarachter ook Kimball weer aan de deur klopte.

Beslissende aanval

Zijn beslissende aanval plaatste Montoya vier ronden voor de streep. Power probeerde zijn rivaal nog uit alle macht voorbij te komen, maar Montoya blokkeerde slim en behield de leiding. Achter het tweetal legde Kimball beslag op de derde plaats, voor polesitter Scott Dixon.

Ryan Hunter-Reay, die de race vorig jaar won, werd na een anonieme race vijftiende, terwijl drievoudig Indywinnaar Helio Castroneves als zevende aan de meet kwam. Het was voor Montoya slechts zijn derde deelname aan de Indy 500. In 2000 won de ex-Williams en –McLaren-coureur de prestigieuze race bij zijn debuut voor de eerste maal.