Max Mosley verwierf veel aanzien als de man die auto’s en autosport veiliger maakte, maar zijn naam raakte bezoedeld toen een orgie met vijf vrouwen in de sensatiepers kwam. In een openhartig interview met FORMULE 1 lees je over hoe een Formule 1-team Max Mosleys privéleven liet doorlichten, zijn visie op Spygate en natuurlijk het sm-schandaal dat zijn leven compleet op de kop zette.

In editie 16 kon je het eerste deel van het interview met Max Mosley lezen. Meer daarover lees je hier. In het tweede deel gaan we in op het meest omstreden hoofdstuk in zijn leven. Mosley is uiterst charmant en gaat geen vraag uit de weg.

“Natuurlijk is het ongemakkelijk om plotseling over je seksleven te moeten praten met mensen die je niet eens kent. Maar ik kan mezelf moeilijk voor de gek houden door te denken dat niemand weet wat ik gedaan heb, dus kan ik er net zo goed open over zijn.”

En dat is hij. Tijdens het interview met FORMULE 1 en in zijn autobiografie. Het schrijven van een biografie vond hij moeilijker dan gedacht. “Het probleem met een biografie is dat je te maken hebt met feiten, dat je schrijft over bestaande gebeurtenissen. Ik wilde voorkomen dat er fouten instonden, dus heb ik verschillende mensen gevraagd me te helpen en het na te kijken. Hard werken dus. En helaas is er toch een grote fout ingeslopen. Ik ben helemaal vergeten het incident tussen Lewis Hamilton en Jarno Trulli in Australië 2009 te vermelden.

Puf 

“Het was een veelzeggende en belangrijke gebeurtenis omdat Hamilton de instructie had gekregen om te liegen. Op een avond schoot me dat opeens te binnen. Misschien dat ik het nog een beetje aanpas als ik de puf heb voor wanneer de paperback-editie in 2016 uitkomt.”

Niet alleen het checken van feiten viel hem zwaar, het was sowieso een tijdrovend proces. “In de zomer van 2013 ben ik er aan begonnen. Ik was er niet fulltime mee bezig en in eerste instantie zou het alleen over het News and the World-schandaal en de tijd daarna gaan. Maar toen ik de synopses aan mijn agent gaf, zei ze je moet een boek over je leven schrijven. Waarna ik alleen maar reageerde met: aaarghhh.”

Details 

“Toen ik echter op zoek was naar foto’s vond ik in een oude koffer 17.000 woorden die ik al eerder geschreven had in 1976 toen een uitgeverij me vroeg een boek te schrijven over een seizoen in de Formule 1. Het was een fascinerende tijd toen met Hunt en Lauda. Dat boek is er destijds nooit van gekomen, maar nu kon ik het mooi gebruiken. De details ervan waren geweldig: die was ik anders allang vergeten.”

Meer lezen over Max Mosley: editie 17 van Formule 1 ligt nu in de winkel.