De motorleveranciers hebben een opzet uitgedacht voor hoe ze de kosten voor het leveren van krachtbronnen met ingang van 2017 kunnen reduceren. Dat bericht Motorsport.com.

Gedacht wordt onder meer over het terugbrengen van het aantal krachtbronnen per coureur per seizoen, zo bericht Motorsport.com. Waar elke coureur nu nog vier motoren per seizoen mag gebruiken, zou dit in 2017 teruggebracht moeten worden naar drie.

Een ander idee is om de doorontwikkeling van bepaalde motoronderdelen te ‘bevriezen’. Het betreft daarbij onderdelen die volgens de fabrikanten al (grotendeels) uitontwikkeld zijn, en door het verbieden van de verdere ontwikkeling daarvan zou er sowieso geld worden bespaard.

Het derde idee betreft de introductie van ‘standaardonderdelen’, onder meer wat betreft de MGU-K en MGU-H hybridesystemen. Door de fabrikanten minder zelf te laten doen en één onafhankelijke leverancier bepaalde standaardonderdelen te laten leveren, hoeft er minder te worden uitgegeven.

Politiek spel
De motorleveranciers moeten zelf met kostenbesparende plannen komen, na het afschieten van FIA-voorstellen voor een prijslimiet voor klantenmotoren en de introductie van een simpele en goedkope standaardmotor.

De motorfabrikanten moeten hun voorstel op 15 januari voorleggen. Komen ze niet met acceptabele oplossingen, dan maken FIA-president Jean Todt en Formule 1-uitbater Bernie Ecclestone mogelijk gebruik van hun mandaat om met oplossingen te komen.

Ferrari, dat wat bepaalde zaken betreft over een vetorecht beschikt, heeft echter aangegeven het een slechte zaak te vinden dat Todt en Ecclestone een dergelijk mandaat hebben gekregen. Ferrari wil namelijk graag een woordje meespreken en volgens Ferrari denken Mercedes en Renault er net zo over.

Er bestaat dus onenigheid onder de teams, want Red Bull wil juist dat Todt en Ecclestone knopen doorhakken. Dit omdat het vindt dat de sport niet op een effectieve manier bestuurd wordt en het er daarnaast baat van zou kunnen hebben als motorleveranciers met fabrieksteams minder macht hebben.