De naam Sauber verdwijnt met ingang van komend seizoen uit de Formule 1: het team uit Hinwil gaat verder als Alfa Romeo Racing.

Dat heeft de renstal samen met Alfa Romeo-eigenaar Fiat Chrysler Automobiles (FCA) bekendgemaakt. Alfa Romeo was vorig jaar al titelsponsor van Sauber, dat een steeds nauwere band onderhoudt met zowel de automaker als het nauw gerelateerde Ferrari.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De naamsverandering betekent de terugkeer van Alfa Romeo als constructeur in de Formule 1. Alfa Romeo won in 1950 de allereerste Grand Prix met Nino Farina, die dat jaar ook kampioen werd. Alfa Romeo was in 1950-1951 als fabrikant/team actief en daarna weer van 1979 t/m 1985. Tussendoor leverde het sporadisch motoren.

Lees ook: Räikkönen vertrekt bij Ferrari en rijdt in 2019 voor Alfa Romeo Sauber

Teambaas Frédéric Vasseur kondigt de naamsverandering ‘met veel genoegen aan’. “Nadat Alfa Romeo vorig jaar titelsponsor werd, hebben we enorme progressie geboekt op sportief gebied, in technisch opzicht en op commercieel vlak. Ons doel is ons op elk punt te blijven verbeteren”, zegt de teambaas van de nummer acht van 2018.

FCA-ceo Michael Manley haalt aan dat er met Alfa Romeo een ‘historische naam’ terugkeert in de Formule 1. “We zijn er daarbij trots op Alfa Romeo’s traditie van hoogstaande techniek en Italiaans elan nu samen met Sauber te etaleren in de top van de autosport”, zegt hij.

Einde Sauber
Met de naamswijziging verdwijnt de naam Sauber in zekere zin voor de tweede keer. Het team dat in 1993 in de Formule 1debuteerde, werd in 2005 overgenomen door BMW en stond van 2006 t/m 2009 officieel als BMW Sauber in de boeken, al werd het doorgaans simpelweg als BMW aangeduid.

Toen BMW zich eind 2009 terugtrok, kocht oprichter en naamgever Peter Sauber het team terug. Met de BMW jaren erbij opgeteld kwam Sauber tot 462 starts. De enige overwinning werd in 2008 als BMW Sauber behaald. Het valt dus te betwisten of die voor Sauber telt, al heeft het team altijd vanuit het Zwitserse Hinwil geopereerd.

Lees ook: Geschiedenis Sauber: Al decennia een stabiele middenmoter

Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi zijn in 2019 de coureurs van Alfa Romeo Racing, dat met een Ferrari-motor rijdt. De nieuwe bolide van het team wordt op 18 februari, de eerste testdag van 2019, gepresenteerd.