Lando Norris en Lewis Hamilton hebben allebei verbaasd gereageerd op de opmerkingen van oud-Formule 1-coureur Jacques Villeneuve over simracen. De Canadese wereldkampioen van 1997 zei  onder andere dat coureurs door de simulatoren niet meer goed de gevaren van de sport kunnen inschatten. Hamilton ziet dat anders: ”Ik luister persoonlijk niet naar de mening van die persoon.”

Villeneuve vertelde de Belgische zender RTBF naar aanleiding van het dodelijke ongeval van Formule 2-coureur Anthoine Hubert dat de coureurs door het simracen steeds meer vergeten wat voor gevolgen crashes kunnen hebben. ”In plaats van de jonge coureurs te laten testen in de wagen, zitten ze de hele week in de simulator. Als ze naar het circuit gaan, gedragen ze zich nog steeds alsof ze in de simulator zitten. Het is niet meer dezelfde stress als vroeger. Het levert niet dezelfde adrenaline op. De beoordeling van het gevaar, van het enorme risico dat ze nemen wanneer ze naar het circuit gaan, is niet langer hetzelfde”, aldus Villeneuve.

Lees ook: Formule 2-team Trident in Monza met maar één auto na inbeslagname Alesi’s auto

Deze opmerkingen schoten in het verkeerde keelgat van Lando Norris en Lewis Hamilton. Norris noemde de opmerkingen van de wereldkampioen van 1997 een ‘excuus’ om de link te leggen met het dodelijke ongeval van Hubert. ”Ik denk niet dat het iets te maken heeft met simracen. Het is gewoon iets dat hij misschien als excuus wil gebruiken. De veiligheid wordt veel beter, vooral als je het vergelijkt met de veiligheid toen hij nog racete. Het is niet alsof we het volledig vergeten. We gaan niet voluit zonder nergens om te geven. We realiseren ons nog steeds wat het gevaar is”, aldus Norris.

Foto: Motorsport Images

‘Simulatoren maken je niet minder bang’
De 19-jarige Brit denkt niet dat de jongere coureurs veel roekelozer zijn, omdat ze nog zo jong en gretig zijn. ”Alles wordt veiliger, dus soms neem je meer risico’s dan op andere momenten. Ik weet niet wat er in het weekend is gebeurd, en ik wil er niet over praten, maar ik weet zeker dat niemand iets doms deed of iets riskeerde. Ik denk dat het iets kleins is dat iets behoorlijk groots is geworden. Ik denk niet dat het komt omdat we jonger, onbevreesder of minder onbevreesd zijn. Het is pech. Dat is het zo’n beetje”, sluit Norris af.

Lees ook: Hamilton: ‘Zal er geen spijt van hebben als ik nooit voor Ferrari heb gereden’

Vijfvoudig wereldkampioen Hamilton sluit zich bij zijn landgenoot aan. ”Ik ben het niet eens met veel van de meningen van die persoon en ik weet niet of iemand dat wel doet”, antwoordt hij op de vraag wat hij van de opmerkingen van Villeneuve vindt. ”Ik luister persoonlijk niet naar de mening van die persoon. Als je naar kinderen op de skihellingen kijkt, zij zijn van kleins af aan niet bang en het is hetzelfde bij ons als coureurs, ongeacht de leeftijd.” Hamilton denkt dat als coureurs ouder worden er wel wat angst binnensluipt. ”Maar de simulatoren maken je niet minder bang. Dus ik ben het er niet mee eens”, sluit Hamilton af.