Mocht de Franse Grand Prix niet meer op Paul Ricard georganiseerd worden, dan zou het land volgens Esteban Ocon naar Le Mans moeten kijken als mogelijke redder. De Fransman zou het geweldig vinden om daar te racen en ziet dat ook als de ‘realistischere optie’.

De Franse Grand Prix keerde in 2018 weer terug op de Formule 1-kalender na een afwezigheid van negen jaar. Dit keer was niet Magny-Cours, maar Paul Ricard het toneel van een Grand Prix. Dat bleek in de afgelopen jaren echter geen succes: de meeste races boden weinig spektakel en het circuit is amper geliefd bij fans door de lay-out en de drukke blauwe en rode strepen rondom het circuit.

Voor 2023 ontbreekt Paul Ricard dan ook op de conceptkalender van de Formule 1. De kans is klein dat de Franse Grand Prix volgend jaar op de kalender staat, al werd onlangs wel een stratenrace in Nice geopperd door Formule 1-baas Stefano Domenicali – al lijkt dat vooral een drukmiddel te zijn voor Monaco, dat geen hoge hosting fee betaalt zoals alle andere circuits.

Lees ook: Alonso: ‘Alpine moet snel aan auto voor 2023 beginnen’

Mocht Frankrijk de Grand Prix willen behouden, dan zou het land volgens Esteban Ocon moeten kijken naar Le Mans als toneel. “Stefano heeft het over Nice gehad, dat zou zeker een geweldige plaats zijn voor een stratencircuit”, zegt Ocon. “Maar we hebben ook Le Mans en dat is een geweldige locatie.”

Het Circuit de la Sarthe, zoals het circuit van Le Mans heet, zou dan wel de nodige aanpassingen moeten doorvoeren om het geschikt te maken voor de Formule 1-bolides. “Een echte race op Le Mans met de Formule 1 zou als show behoorlijk indrukwekkend zijn”, ziet Ocon het al helemaal voor zich.

Maar, zo benadrukt Ocon, Frankrijk heeft nog meer opties voor het organiseren van een Formule 1-race. “Een stratencircuit zou kunnen werken. We hebben een aantal goede circuits, zoals Magny-Cours. Maar het is lastig om daar naartoe te gaan. De realistischere optie is absoluut Le Mans. En Le Mans als de Franse Grand Prix zou behoorlijk gaaf zijn”, aldus de Fransman.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Alpine

Veranderingen nodig volgens Alonso

Teamgenoot Fernando Alonso kreeg vorig jaar nog de kans om tijdens een demo in een Alpine over Le Mans te scheuren. Het ging daarbij om de volledige lay-out die tijdens de 24 uursrace wordt gebruikt, niet de Bugatti-lay-out waar de MotoGP gebruik van maakt.

Lees ook: Alonso: ‘Formule 1 op Le Mans is mogelijk, maar zou te snel zijn’

Het zou volgens Alonso wel mogelijk zijn om met de Formule 1 op Le Mans te rijden, maar daar zitten haken en ogen aan. “Het zou leuk kunnen zijn om daar te racen, dat is een ding wat zeker is”, zei Alonso destijds. “Het zou niet veel voorbereiding vereisen om naar banen als Le Mans te gaan. Zelfs binnen een kort tijdsbestek was onze auto volledig voorbereid om die demoronde te rijden.”

“Het kwam in de buurt van een racesituatie”, vervolgde de Spanjaard. “Maar met die snelheden… Als je dan kijkt naar de veiligheidsprocedures, dan moeten ze wel een aantal dingen aan het circuit zelf aanpassen. Het zal veel te snel zijn en op sommige delen te smal. Dus het zou wel wat veranderingen vereisen aan de baan, meer dan vanuit de Formule 1 zelf”, aldus Alonso.