Het was een publiek geheim dat Giorgio Ascanelli in juli ontslag had genomen bij Toro Rosso. Nu is het officieel. Zijn vervanger is al aangetrokken. James Key is bij straatwagenproducent Lotus vandaan getrokken om de plaats van Ascanelli op te vullen.

Key was pas sinds begin dit jaar in dienst bij Lotus – niet te verwarren dus met het F1-team. Daarvoor was hij werkzaam voor Sauber en Force India. Ascanelli heeft nu ook voor het eerst gereageerd op zijn vertrek bij Toro Rosso.

“Het was een intensieve, maar interessante tijd”, aldus de Italiaan, die sinds 2007 in dienst was in Faenza. “We moesten ons van klein team omvormen tot een veel grotere renstal. Iedereen heeft veel moeite gedaan voor het niveau waar we nu op zitten.”

“Het zaad voor een succesvolle toekomst is gezaaid en ik denk dat het team nu een stabiele factor in het middenveld is. Ik wens iedereen bij Toro Rosso veel geluk toe voor de toekomst”, besluit Ascanelli.

Teambaas Franz Tost uit zijn lof voor de bijdrage van Ascanelli bij Toro Rosso. “Hij heeft in een periode van vijf jaar een positieve bijdrage gehad aan het team”, stelt de Oostenrijker. “Daarmee doel ik vooral op de lastige periode waarin we het raceteam omtoverde tot constructeur. Zijn ervaring was daarbij enorm waardevol voor ons. Daar willen wij hem enorm voor bedanken en wij wensen hem al het beste toe.”

Key heeft zin om weer in de Formule 1 te werken. Hij denkt dat Toro Rosso mooie dingen kan laten zien met de geplande regelwijzigingen in de F1. “Ik ben erg blij om na een paar maanden afwezigheid aan de slag te gaan bij Toro Rosso”, aldus de Brit. “Het is erg uitdagend voor mij om een, in mijn ogen, extreem ambitieus team te gaan werken. Het personeel is op en top gemotiveerd.”

“Na een paar dagen voelde ik al, aan iedereen die ik sprak, dat ze het team vooruit willen helpen. Er liggen duidelijke mogelijkheden met de komende regelwijzigingen. We moeten niet alleen naar de lange termijn kijken, ook naar de korte. We gaan kijken naar de werkwijze van het team en slaan daarbij geen afdeling over. Zo krijgen we een beeld van wat er verbeterd kan worden.”

Key wil dat Toro Rosso stelselmatig hoger komt te eindigen. “We willen opschuiven in de hiërarchie. De ontwikkeling van de auto van 2013 is al goed onderweg en het lijkt de juiste kant op te gaan. Nu hebben we nog een aantal maanden te gaan om er zeker van te zijn dat het een verbetering is ten opzichte van de huidige wagen.”

“Toch maken we de STR7 dit jaar ook nog beter. We gaan ons best doen om het maximale uit de resterende acht races te halen. De verbeteringen komen er in ieder geval aan”, besluit de veertigjarige Engelsman.

Tost is blij dat hij Key heeft gestrikt. “We starten hiermee een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Toro Rosso en hopelijk wordt het een interessante”, zegt hij. “James komt hier met een goede reputatie naar toe en hij heeft bewezen dat hij kleine teams boven zichzelf uit kan laten stijgen. We kunnen geen wonderen verwachten voor de komende races.”

“James heeft zich echter op tijd bij ons gevoegd om zijn stempel te drukken op de nieuwe auto. Hopelijk hebben we dan een beter jaar dan het huidige. De dubbele puntenfinish in België was echter wel bemoedigend”, aldus Tost. 

Foto: Op de achterste rij zitten Key, in Sauber-kledij, en Ascanelli, in het midden.