De revalidatie van de geblesseerde Renault-coureur Robert Kubica gaat nog enkele maanden duren. Dat heeft zijn dokter Riccardo Ceccarelli verklaard. Aan de andere kant is Ceccarelli er echter wel vrij zeker van dat zijn patiënt in 2012 weer op de startgrid kan staan.

Volgens de dokter van de Poolse coureur heeft deze nog ‘meerdere maanden’ nodig alvorens hij fit genoeg is om weer in de Formule 1 te rijden.

Slecht nieuws dus voor Kubica, zo lijkt het. Niet alleen wat zijn herstel betreft, maar ook waar het zijn Formule 1-loopbaan aangaat. Het team van Renault – waar hij geen contract heeft voor 2012, maar wel als een kanshebber voor een zitje geldt – heeft de deadline voor een beslissing over de Pool namelijk herhaaldelijk uitgesteld, maar moet de knoop op een gegeven moment natuurlijk toch doorhakken.

Teambaas Boullier liet een week geleden nog weten dat hij de deadline voor de beslissing van half oktober naar begin november heeft verschoven, maar de laatste uitspraken van Ceccarelli roepen twijfel op of Kubica zelfs dat wel gaat halen.

Hoewel Kubica weliswaar pas als het seizoen 2012 begint helemaal fit hoeft te zijn, wil Renault voordat het besluit met hem verder te gaan natuurlijk wel enige zekerheid hebben dat hij überhaupt op zijn oude niveau terug kan komen.

De renstal had er daarom op gehoopt dat Kubica in een simulator of een bolide uit een andere klasse had kunnen testen, maar Ceccarelli’s laatste uitspraken in de Italiaanse media trekken in twijfel of het daar op tijd van komt, aangezien hij denkt dat Kubica meer tijd nodig heeft: “Robert heeft nog een paar maanden nog om te herstellen”, spreekt de dokter namelijk.

Ondanks deze prognose denkt Ceccarelli wel dat Kubica in 2012 kan meedoen: “De verwondingen die Robert had waren zo erg dat sommige artsen dachten dat hij nooit meer zou kunnen rijden, maar het is ons doel om hem weer in de Formule 1 te krijgen en het gaat – stukje bij beetje – steeds beter. De kans dat hij volgend jaar kan racen wordt dus steeds groter.”

Een gemengde boodschap dus van Ceccarelli, waardoor de bal ogenschijnlijk volledig bij het team van Renault en de overredingskracht van Kubica’s manager Daniele Morelli komt te liggen. Zoals het er nu voorstaat heeft Morelli nog iets meer dan een week de tijd om Boullier ervan te overtuigen dat Kubica volgend jaar weer kan meedoen. Lukt hem dat niet, dan gaat Boullier op zoek naar andere opties.

Eén van die andere opties rijdt op het moment al voor Renault in de persoon van Bruno Senna. Hij heeft de plaats van de oorspronkelijke Kubica-vervanger Nick Heidfeld vijf races geleden overgenomen en doet zijn best de renstal er van te overtuigen volgend jaar met hem verder te gaan. Dat hij steun geniet van een aantal sponsoren, doet zijn kansen uiteraard geen kwaad.

Een andere mogelijkheid is dat Renault ervoor kiest om Romain Grosjean een tweede kans te geven. Grosjean reed in 2009 al zeven races voor het team, maar verdween daarna via een zijdeur uit de Formule 1. De Fransman pakte dit seizoen echter de GP2-titel en is door zijn nationaliteit en de link met motorleverancier Renault natuurlijk interessant.

Daarnaast is er voor Boullier nog de optie om voor een ervaren en bewezen kracht te kiezen. Te denken valt dan aan de huidige Williams-coureur Rubens Barrichello, die dat team aan het eind van het jaar mogelijk verlaat.