Net als zijn collega’s van Sauber en HRT staat ook Mercedes-teambaas Ross Brawn achter de mogelijke versoepeling van het testreglement. Hij hoopt op meer tijd tussen de wintertests én een test tijdens het seizoen.

Het huidige testverbod is al sinds 2009 van kracht en heeft het testen danig aan banden gelegd: voor aanvang van het seizoen mag er een – vantevoren door de FIA bepaald – aantal wintertests worden afgewerkt, maar gedurende het jaar is testen, met uitzondering van een enkele rechtelijntest, uit den boze.

De FIA is het verbod nu echter aan het heroverwegen. Sauber en HRT hebben al laten weten dat zij hiervoor open staan, en ook Brawn heeft nu in gesprek met ITV aangegeven dat hij het verbod graag wat versoepeld zou zien worden.

Volgens Brawn zijn er achter de schermen al enkele proefballonetjes opgelaten: “We hebben het er nu over om één van de huidige vier wintertests te verplaatsen naar een later tijdstip, zodat we deze tijdens het seizoen kunnen afwerken”, vertelt hij. “Daarnaast willen we een pauze van een week tussen de drie resterende wintertests laten vallen, zodat we meer werk kunnen verzetten op de fabriek.”

“Afgelopen winter zat er namelijk weinig tijd tussen de wintertests, en het gevolg daarvan is dat je tussen de testsessies door eigenlijk maar weinig aan je auto kan veranderen, terwijl iedereen wel keihard moet werken.”

“Ik denk dan ook dat het plan dat we nu in gedachten hebben een stuk beter is”, stelt Brawn. “Als je na elke wintertest een aanzienlijke tijdspanne hebt zitten, kun je je werk in ieder geval goed doen.”

De testsessie die Brawn en de zijnen van de winter naar het lopende seizoen willen verplaatsen, kan volgens Brawn overigens het best een beetje in het begin van het jaar worden afgewerkt: “Het zou ideaal zijn om deze na de eerste paar overzeese races te houden, of kort na één van de Europese races”, denkt hij.