Het is en blijft een leuke stad. Ik heb het over Manama, de hoofdstad van Bahrein. Daar is het pas liberaal. Daar zie je hoe men een moslimland op de juiste manier kan runnen.
De sjeik is ook de koning, maar heeft er een constitutionele monarchie van gemaakt. Dat hij zelf de ministersposten van Financiën, Binnenlandse zaken en Defensie op zich genomen heeft is wel grappig. Wel de vrijheid, maar niet echt veel natuurlijk. Nog maar zestig procent van het land bestaan uit Bahreini, de rest is Filippijn, Indiër, Chinees of Pakistaan. Zij werken veelal in de bouw en verdienen zo’n $100 in de maand. Ze wonen met zestien man op een appartement, maar omdat er 24 uursdiensten gedraaid worden, hebben ze maar acht slaapplaatsen nodig. Je slaapt dus in een warm bedje; als de ene ploeg terugkomt van het werk gaat de ander aan de slag.

In een winkelcentrum zag ik deze supermarkt. Het is onze bekrompenheid dat we het linken aan het tv-station Al Jazeera. Je schrijft het ook anders. Toch zag ik het wel voor me. Rijen DVD’s over opleidingen tot topterrorist, stukjes semtex-zeep en echte opblaaspoppen. Lekker even shoppen voordat je een bus in gaat en aan het touwtje trekt. Maar niet in Bahrein. Niks van dat alles daar. Of het moeten een paar studenten geweest zijn die, net als vorig jaar, de boel een beetje wilden verstoren. Allemaal kleinschalig; het haalde daar de krant niet eens.

Dat is ook de goede manier. Als je oproerkraaien het platform van publiciteit geeft, zullen zij het blijven doen. Nu verdween de mini-oproer in de lamp van Alladin. Wat mij betreft is Michael Jackson zo gek nog niet. Hij woont in een moslimland dat erg liberaal is. En dus de perfecte plek voor echte gekken zoals hij; een soort leegloop-pop. Hij heeft het er vast naar zijn zin.

Groet,

Ollie