Jean-Eric Vergne liet zich in Amerika van zijn meest strijdlustige kant zien. Het leverde de Fransman een puntje op, na wat heen en weer geschuif in de rangschikking door straffen.

Vergne kwam op de baan als tiende over de streep, maar werd naar de negende plek gepromoveerd omdat de voor hem over de finish gekomen Pastor Maldonado nog vijf strafseconden aan zijn broek had hangen wegens te snel rijden in de pits.

Lang kon Vergne echter niet genieten van P9, want hijzelf moest nog bij de wedstrijdleiding op het matje komen voor een agressieve inhaalactie op zijn landgenoot Romain Grosjean. Het leverde Vergne vijf straftellen op, waarmee hij dus weer van positie wisselt met Maldonado en toch weer tiende is.

“Het was een enerverende race”, blikt Vergne terug, waarbij hij aangeeft dat hij op het eind ‘absoluut nog posities moest goedmaken’ en daarom binnendoor bij Grosjean probeerde te duiken. “Ik zag een gat en ging er voor, maar Romain gooide de deur dicht en dus was ik te laat.”

En zo kwam het dat Vergne niet zozeer binnendoor langs Grosjean piepte, maar zijn Toro Rosso eerder schuin tegen de Lotus van Grosjean aanzette, waarbij het er nogal op leek dat hij de Lotus gebruikte als obstakel om zijn eigen bolide af te remmen.

“Ach, het hoort erbij”, reageert Vergne gelaten. “Ik hou van knokken, dus ik heb er wel van genoten”, vertelt de verder tevreden nummer tien, die het punt zeer waardeert: “Ik heb eerder in het weekend veel problemen gehad, dus dan voelt het lekker om in de punten te rijden.”

Kvyat
Punten pakken was wellicht ook mogelijk geweest voor teamgenoot Daniil Kvyat, ware het niet dat hij zich ook vergaloppeerde bij een inhaalactie, al was dat in zijn geval wat minder spectaculair. “Ik haalde Kimi Räikkönen in, maar beschadigde mij linker voorwiel helaas terwijl ik dat deed.”

“Ik had daarna enorm veel last van trillingen in de auto, wat een extra pitsstop noodzakelijk maakte. Ik viel daardoor buiten de punten. Dat was erg jammer, want het had een fantastische race voor ons kunnen zijn en we hadden hier ook zeker meer punten verdiend.”