Volgens de Spaanse sportkrant AS is een overname van het team van Toro Rosso aanstaande. Een investeringsgroep uit Abu Dhabi zou het team willen overnemen van Red Bull.

AS bericht dat de International Petroleum Investment Company, oftewel IPIC, interesse heeft om het ‘B-team’ van Red Bull over te kopen en het vervolgens wil gebruiken om het Spaanse oliebedrijf Cespa een platform te geven om zich te profileren.

Cespa is eigendom van IPIC, wat op zijn beurt weer volledig in handen is van de overheid van het Emiraat Abu Dhabi. Als het van een overname komt, zou de regering van het golfstaatje dus (indirect) de controle hebben over een Formule 1-renstal.

Opvallend is verder dat IPIC tevens al betrokken is bij de renstal van Mercedes, middens investeringsmaatschappij Aabar. Aabar is voor 71 procent in handen van IPIC, terwijl Aabar naar verluidt zo’n veertig procent van het team van Mercedes bezit. Wat daarnaast nog opmerkelijk is, is het feit dat de Falcon Private Bank zich vorige week aankondige als sponsor van Toro Rosso. Deze bank is namelijk weer (deels) eigendom van Aabar.

Volgens AS moet de deal nog gedurende het lopende seizoen beklonken worden. Als het ervan komt, zo stelt AS, dan zullen de auto’s van de kleine renstal uit Faenza nog dit jaar van kleur veranderen en in het rood en wit van Cespa aan de start verschijnen.

Dat Red Bull-eigenaar Dieter Mateschitz van zins is Toro Rosso van de hand te doen, is geen geheim. De Oostenrijker heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij twee renstallen eigenlijk teveel vindt en staat open tegenover een verkoop van het team.