Lotus-testcoureur Jolyon Palmer maakt in 2016 promotie naar een racezitje. De GP2-kampioen van 2014 is door de formatie uit Enstone aangesteld als teamgenoot van Pastor Maldonado.

Palmer vervangt bij Lotus Romain Grosjean, die naar Haas vertrekt. Gedurende het huidige seizoen verving Palmer hem ook al regelmatig, maar dan alleen gedurende vrije trainingen. Daarna moest hij de auto telkens weer afstaan aan Grosjean, maar in 2016 begint het ‘echte werk’ dus voor Palmer.

“Dit is ongelofelijk”, reageert de 24-jarige Palmer op zijn promotie. “De weg naar de Formule 1 was lang en ik ben enorm blij dat ik volgend jaar voor Lotus mag gaan racen. Ik voelde me er toen ik eind 2014 de GP2-titel won al klaar voor, dus ik heb er ook echt een tijdje op moeten wachten.”

Volgens Palmer is het ‘moeilijker dan ooit’ om een Formule 1-zitje te bemachtigen, maar de Engelsman denkt dat hij zijn plekje voor 2016 echt heeft verdiend. “Ik heb als testrijder enorm veel geleerd. Dit is echt een goed jaar voor me geweest. Ik heb veel kunnen testen en bijgedragen aan het team.”

Palmer is Lotus verder dankbaar dat hij zich als testrijder heeft kunnen bewijzen, waardoor hij volgend jaar dus als racecoureur zijn kunnen kan tonen. Hij zal zich dan overigens aansluiten bij het lijstje van ‘zonen van’ in de koningsklasse, want zijn vader Jonathan reed in de jaren tachtig Formule 1.

Lotus
Namens Lotus laat teameigenaar Gérard Lopez weten dat hij vindt dat Palmer ‘deze kans verdient’. “Hij heeft goed werk verricht als testcoureur en ligt goed binnen het team. Ik denk dat hem een mooie toekomst in de sport wacht. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar hoe hij het gaat doen.”

Met twee coureurs onder contract voor 2016, rest de vraag of de formatie uit Enstone in 2016 verdergaat als Lotus of over wordt genomen door Renault. Er zijn al lange tijd gesprekken gaande tussen beide partijen, maar de overname is nog altijd niet officieel rond.