Force India heeft op het circuit van Silverstone, op een steenworp afstand van haar fabriek, de VJM10 voor 2017 gepresenteerd.

De VJM10 moet Force India helpen de vierde plaats uit het constructeurskampioenschap van 2016, de beste klassering uit Force India’s bestaan, in 2017 te verbeteren.

Sinds 2012 bevindt het team zich al duidelijk op de weg naar boven. Het finishte dat jaar nog als zevende bij de teams, maar werd zesde in 2013 en 2014 en vervolgens vijfde in 2015 en vierde in 2016.

In 2017 is het doel van eigenaar en teambaas Vijay Mallya de stijgende lijn door te trekken. “We zijn ambitieus”, draait hij er niet omheen. “Het doel is om derde te worden, daar gaan we alles aan doen.”

Force India werkt daarbij met een minder groot budget dan rivalen als Williams, McLaren en Renault, respectievelijk vijfde, zesde en negende bij de constructeurs in 2016.

“Ik las vanochtend een artikel waarin Renaults Cyril Abiteboul zei te denken dat kleinere teams wel eens onder de voet gelopen kunnen worden in de wapenwedloop die wordt verwacht”, vertelt Mallya.

“Ik denk dat hij zijn woorden aan het eind van het jaar misschien wel moet inslikken”, countert de Force India-eigenaar direct. “Het gaat namelijk niet om hoeveel wapens je hebt, maar hoe sterk ze zijn.”

Dat Force India er daarbij in is geslaagd de laatste jaren het maximale uit haar budget te halen, en volgens berekeningen meer euro meer performance brengt dan andere teams, is een punt van trots.

“Dat streelt ons”, erkent Mallya. “Iedereen binnen dit team is daar trots op. Onze passie om ons continu te verbeteren, zal daarbij ook een belangrijk wapen zijn in 2017”, benadrukt hij.

VJM10
De hoofdverantwoordelijke voor de VJM10 is technisch directeur Andrew Green, die al sinds 2011 in die functie werkzaam is voor het team dat de laatste jaren zulke goede stappen vooruit heeft gezet.

De ranke VJM10 heeft op een oog een wat lange neus, wat vooral komt omdat de zo opvallende ‘neusgaten’ van de VJM09 deels zijn geïntegreerd in de neuspunt en wegvallen in nieuwe inkepingen.

De nieuwe Force India, voorzien van een kleurstelling met meer zilvergrijs en opvallende sponsoring van Johnnie Walker, heeft verder een kenmerkende ‘bobbel’ ter hoogte van de voorwielophanging.

Dit is in tegenstelling tot de andere 2017-auto’s die tot op heden aan het publiek zijn getoond. De VJM10 is echter ook voorzien van de ‘haaienvin’ die dit seizoen op meer auto’s te zien zal zijn.