Zeven races, zeven verschillende winnaars: zo zag het begin van het onvoorspelbare en competitieve Formule 1-seizoen 2012 eruit. En dat is ook hoe de sport zou moeten zijn, meent Racing Points Sergio Pérez.

“Uiteindelijk hadden we dat jaar volgens mijn acht of negen verschillende winnaars”, zegt Pérez, die het met acht bij het rechte eind heeft, tegen RaceFans. “Het was toen echt gewoon een heel competitief kampioenschap”, memoreert de Mexicaan, “en dat is ook waar de Formule 1 voor de nabije toekomst op zou moeten mikken.”

Lees ook: Ricciardo wil voorbeeld nemen aan podiumpakker Pérez: ‘Een legende in de middenmoot’

De Formule 1 hoopt met een regelrevolutie voor 2021 het veld dichter bij elkaar te brengen en de races spannender en minder voorspelbaar te maken. Regels en voorstellen zijn er genoeg, vindt Pérez: “Maar uiteindelijk gaat het toch om de show die je geeft. Dat is waar het de fans om gaat, niet of je met vijf of honderd liter benzine rondrijdt, of wat dan ook. Het belangrijkste is gewoon dat het veld onderling competitief is.”

Pérez knokte in 2012 in Maleisië met Ferrari’s Fernando Alonso om de zege.

Wisselende podiumklanten
In 2012 waren het de ondoorgrondelijke Pirelli-banden die het onvoorspelbaar maakten, met uiteindelijk dertien verschillende coureurs die het podium haalden – waaronder tot drie keer toe de destijds voor Sauber rijdende Pérez.

Sinds het begin van het hybridetijdperk, 2014, zijn alle races gewonnen door de top drie teams: Mercedes, Ferrari en Red Bull. 2017 en 2018 waren daarbij de jaren met de meeste verschillende winnaars, te weten vijf stuks. Tegelijkertijd stond er in 2017 en 2018 maar twee keer een coureur op het podium die niet voor één van de drie topteams reed: Williams’ Lance Stroll in 2017 en Pérez zelf voor Force India in 2018.

Het enige niet-top drie podium van 2019 komt op naam van Toro Rosso’s Daniil Kvyat, terwijl het lopende seizoen tot op heden slechts drie verschillende winnaars van twee verschillende teams telt: Mercedes’ Lewis Hamilton en Valtteri Bottas, en Red Bulls Max Verstappen.

Lees ook: Brawn over kritiek op 2021-reglement: ‘Onzin dat alle auto’s op elkaar gaan lijken’

Pérez in 2018 op het podium in Bakoe.