Een vrije plek bij het Russisch-Engelse Marussia en een Russische coureur – Vitaly Petrov – die nog op de markt is: het lijkt een simpele optelsom, maar het is er ook één die vooralsnog zonder uitkomst is.

Nu er plotseling een plaatsje is vrijgekomen bij Marussia, dat Timo Glock aan de kant heeft gezet om ruimte te scheppen voor een coureur die in tegenstelling tot Glock wél geld kan meenemen, wordt Petrov als kandidaat bij het team genoemd, maar volgens zijn manager is dat een onjuiste aanname.

“Petrovs situatie is afhankelijk van wat Caterham besluit te doen”, zegt zijn manager Oksana Kossatchenko tegen F1News.ru, waarbij ze doelt op de onderhandelingen die ze al maanden voert met de renstal waarvoor haar pupil vorig jaar reed.

“Met Marussia zijn we niet in gesprek”, verduidelijkt ze, zonder daarbij verder aan te geven of ze Marussia wel in overweging zou nemen als de onderhandelingen met Caterham op niets uitlopen.

Kossatchenko liet afgelopen zomer weten met meer teams dan alleen Caterham te praten zodat ze een alternatief achter de hand zou hebben, maar verkondigde eind 2012 enkel met Caterham te onderhandelen.

In de strijd om het nog vacante Caterham-zitje ondervindt Petrov concurrentie van Giedo van der Garde, Bruno Senna, Luiz Razia en heel misschien Heikki Kovalainen.

De twee Brazilianen in dit lijstje – Razia en Senna – lijken door het wegvallen van Glock nu ook nog op een avontuur bij Marussia te mogen rekenen. Daarnaast mogen volgens verscheidene publicaties ook de namen van Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari aan dit lijstje worden toegevoegd, al is het onduidelijk hoeveel sponsorgeld zij kunnen meebrengen.

Aangezien Marussia een coureur met geld zoekt, kan zich echter ook zomaar een outsider aandienen. Of Van der Garde nog op de kandidatenlijst staat, is niet bekend. Marussia hengelde eerder deze winter wel naar zijn diensten, maar de Nederlander zelf liet in november aan Formule 1 weten dit team vriendelijk bedankt te hebben voor de interesse.