Pirelli heeft gereageerd op de kritiek van coureurs en teambazen op de prototype banden die afgelopen vrijdag in de vrije trainingen voor de Grand Prix van Amerika werden getest en op weinig enthousiaste reacties konden rekenen.

“Raar.” “Slecht.” “Minder grip.” “Geen stap vooruit.” Het is slechts een bloemlezing van de (vrijwel uitsluitend negatieve) reacties van de heren coureurs op de banden na de vrijdagtrainingen op het Circuit of the Americas.

Pirelli had haar prototype PZero’s ter beschikking gesteld zodat de coureurs alvast een voorproefje zouden krijgen van het nieuwe rubber, maar het mag duidelijk zijn dat deze niet bepaald in de smaak zijn gevallen.

Behalve de coureurs, zijn ook de teambazen sceptisch. Racing Points Otmar Szafnauer was het meest uitgesproken: “De 2020-banden hebben echt niet gebracht wat we hadden verwacht”, vertelt hij Motorsport.com.

Lees ook: Pirelli: ‘Zijn klaar om bandencompounds voor 2020 te bepalen’

Volgens Racing Points Otmar Szafnauer valt niet uit te sluiten dat de F1 in 2020 met de 2019-banden door moet.

“Ik denk dat we geen andere keus hebben dan teruggrijpen op wat we al hebben”, zegt Szafnauer, die een duidelijk antwoord heeft op de vraag of de Formule 1 niet beter een streep door de 2020-banden kan zetten en doorgaan met de huidige Pirelli’s: “Ik denk dat dat de meest waarschijnlijke uitkomst is.”

Pirelli reageert
Volgens Pirelli’s motorsportchef Mario Isola is het echter te vroeg om conclusies te trekken, omdat de test vrijdag in Austin verre van representatief was. Als argument haalt hij onder meer de koude (baan)omstandigheden aan, maar ook het feit dat de 2019-auto’s uiteraard voor de 2019-banden ontworpen zijn.

Lees ook: Pirelli noemt tv-graphic met bandenslijtage ‘misleidend’

“Daarnaast zijn er geen echte long runs gereden, terwijl de nieuwe banden juist vooral zijn ontworpen om minder snel oververhit te raken en het beter te doen tijdens long runs. Dat is dus niet iets dat je even in vijf rondjes test”, verdedigt hij het werk van zijn firma tegenover Motorsport.com.

De teams krijgen dit jaar nog een tweedaagse test in Abu Dhabi met de 2020-Pirelli’s.

“Ik weet zeker dat we bij de test in Abu Dhabi een meer representatief beeld van de 2020-banden krijgen”, doelt Isola op hoe daar op de dinsdag en woensdag na de seizoensfinale een tweedaagse bandentest volgt.

Tegelijkertijd sluit Isola de optie om in 2020 aan de huidige banden vast te houden niet op voorhand uit. “Maar dat zou wel een beetje gek zijn, want begin dit seizoen was er veel kritiek op de 2019-banden en we hebben juist hard gewerkt om iets nieuws te ontwikkelen en we hebben daarbij ook positieve resultaten gezien.”

Lees ook: Albon mocht harde band niet gebruiken van Pirelli vanwege scheuren