Een noviteit in de autosport. In een wereld die steeds digitaler wordt had het NEOM McLaren Formule E-team de officiële primeur. Het team presenteerde vandaag in de aanloop naar de E-Prix in Londen, komend weekend, de allereerste livery die is ontworpen met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie (AI).

De livery is ontwikkeld in samenwerking tussen partner NEOM en McLaren Racing. Het kunstwerk is gebaseerd op de uitgeschreven toekomstvisies van de coureurs van het NEOM McLaren Formula E Team, René Rast en Jake Hughes, en vier studenten van het zogenoemde NEOM ontwikkelingsprogramma.

Lees ook: McLaren eert raceverleden met speciale Indy 500-liveries

Elke deelnemer leverde zijn persoonlijke toekomstvisie aan. Eerst werden deze visies verwerkt door een tekst-AI (Artificial Intelligence) om een reeks aanwijzingen te creëren. Vervolgens werden de prompts gebruikt om een individueel kunstwerk te maken voor elke visie met behulp van tekst-naar-beeld AI. Tot slot werden de zes visuals gecombineerd tot één kunstwerk met behulp van beeld-naar-beeld-AI, voordat ze werden verbeterd om de graphics met hoge resolutie te creëren. De ontwerpers van McLaren Racing produceerden vervolgens als laatste stap in het proces met kunstmatige intelligentie de eerste livery op de bolide.

NEOM, sinds vorig jaar partner van McLaren, staat voor een duurzame eco-metropool in het Noordwesten van Saoedi-Arabië, die ontwikkeld moet worden. De met behulp van kunstmatige intelligentie ontworpen livery van de Formule E-bolide is één van de activiteiten in het kader van het 60-jarig jubileum van McLaren Racing.

Lees hier alles over de Grand Prix van België met o.n. het complete tijdschema

De Grand Prix van Nederland komt eraan en wij zijn er helemaal klaar voor! Pre-order alvast jouw exemplaar van de speciale Dutch Grand Prix editie van FORMULE 1 Magazine. Bestel hem nu en dan wordt hij op 3 augustus verstuurd, met gratis bezorging in heel Nederland! In deze editie alles wat je nodig hebt voor de race op Zandvoort, met onder andere:

  • Exclusief! Max Verstappen over de toekomst, records, zijn raceteam en winnen
  • Rob Kamphues brengt een ode aan zijn jeugdheld Jan Lammers
  • Mister Zandvoort, Piet Keur: ‘Na de GP droeg iedereen op school een F1-teamjas’
  • Overzichtelijke plattegrond en servicemap met het complete tijdschema
  • Fotoreportage: Peter van Egmond over zijn jaren op Zandvoort
  • Column Nelson Valkenburg
  • En verder alles wat je moet weten over de Dutch Grand Prix 2023!