*

Rookierapport: Gasly heeft zijn draai gevonden bij Toro Rosso

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

2 augustus 2018 14:40

Rookierapport: Gasly heeft zijn draai gevonden bij Toro Rosso
Sutton Images

In de zomerrubriek ‘Rookierapport’ nemen we de rookies van 2018 onder de loep. Deze keer Pierre Gasly, die met een zesde plaats in de Grand Prix van Hongarije wederom zijn talent liet zien. De jonge Fransman heeft indruk gemaakt in de eerste seizoenshelft en zijn doorbraak is inmiddels een feit. Hoe anders was dat een jaar geleden, toen hij nog in de luwte racete in Japan.

Zoals veel jonge talenten werkte Pierre Gasly zich via de GP2 Series (tegenwoordig Formule 2) omhoog. Gasly, sinds 2014 verbonden aan het juniorenprogramma van Red Bull, wist in 2016 de titel te grijpen in de klasse net onder de Formule 1. Een overstap naar de koningsklasse bleef echter uit: Toro Rosso koos ervoor om Carlos Sainz en Daniil Kvyat aan te houden voor 2017. Gasly moest plaatsnemen in de wachtkamer en moest zijn heil gaan beproeven in de Japanse Super Formula.

Aan het eind van het jaar – bij de Grand Prix van Maleisië – maakte Gasly echter alsnog zijn langverwachte debuut in de Formule 1. Nadat Kvyat al zijn kruit verschoten had, besloot Helmut Marko om Gasly een kans te geven voor de resterende vijf races van het seizoen. Voor het team een mooie mogelijkheid om zijn potentieel te onderzoeken. Hoewel Gasly in 2017 geen punten scoorde, mocht hij aanblijven voor het seizoen 2018.

Een vierde plaats in Bahrein is dit seizoen het beste resultaat (Foto: Sutton Images).

Een goede beslissing, zo blijkt inmiddels tijdens de zomerstop. Al tijdens de tweede Grand Prix van het seizoen scoorde Gasly een flink aantal punten door de Toro Rosso-Honda als vierde over de streep te rijden. In Monaco maakte hij met een zevende plaats opnieuw indruk. Zondag kwam daar met de zesde plaats in Hongarije een nieuw wapenfeit bij. Achteraf vertelt hij: “Als je in het middenveld vecht, dan weet je dat zich een keer kansen zullen voordoen. Je moet die kansen grijpen als je ze krijgt. Het is ons gelukt in Bahrein, Monaco en dit weekend weer; een goede manier om de eerste seizoenshelft af te sluiten.”

Kansen grijpen doet Gasly zeker. Na Boedapest staat de teller voor hem op 26 punten. Zijn teamgenoot Brendon Hartley, die in de eerste seizoenshelft veel pech kende, is nog niet verder gekomen dan twee tiende plaatsen. Aan het aanblijven van Gasly bij de Red Bull-familie lijkt dan ook niemand nog te twijfelen. Hoe anders is dat bij Hartley, die ook in de tweede seizoenshelft onder een vergrootglas zal liggen.

Lees meer over

Gasly Toro Rosso

Gerelateerd