De eigenaar van Group Lotus, het Maleisische autoconcern Proton, ontkent in een persbericht dat het van plan is om Group Lotus aan Genii Capital te verkopen.

Genii Capital, het bedrijf van de Luxemburgse zakenman Gerard Lopez, bezit het Formule 1-team van Renault en is volgens geruchten van plan om het in financiële problemen zijnde Group Lotus (deels) over te kopen.

Deze geruchten zijn onstaan omdat er achter de schermen allerlei (financiële) problemen zijn die zowel het team van Renault – dat dus geen eigendom meer is van de gelijknamige Franse autofabrikant – en Group Lotus teisteren.

Door Group Lotus over te kopen zou Lopez deze problemen naar verluidt willen oplossen. Proton, dat eigendom is van de Maleisische staat, heeft nu echter laten weten dat van een verkoop van Group Lotus geen sprake kan zijn: “De berichten over een deal tussen Group Lotus en Genii Capital zijn pure speculatie en niet waar”, valt er in een door Proton uitgevaardigd persbericht te lezen.

“De relatie tussen Proton en Group Lotus is nog nooit zo goed geweest als nu en het is een prioriteit voor ons om Lotus weer succesvol te maken.”

“De betrokkenheid van Lotus als titelsponsor van Lotus Renault GP gaat bovendien niet verder dan het creëren van een situatie die voor beide merken voordelig is qua samenwerking en marketing.”

De Maleisische autofabrikant benadrukt verder niet uit te willen weiden op ‘nieuws van deze speculatieve aard’ en spreekt de hoop uit dat er nu een eind komt aan deze geruchten. Tot slot voegt men echter nog wel toe dat Proton een ‘proactief bedrijf’ is dat ‘continu op zoek is naar zakelijke mogelijkheden die Proton sterker een waardevoller maken’.

Achter de schermen in de Formule 1 speelt overigens nog altijd het dispuut over het gebruik van de Lotus-naam. De laatste ontwikkelingen daarin wijzen erop dat Renault de teamnaam vanaf volgend jaar in Lotus wil veranderen, terwijl het team van Tony Fernandes – dat nu als Team Lotus door het leven gaat – vanaf 2012 waarschijnlijk omgedoopt wordt in Team Caterham Air Asia.

Voordat de teamnamen officieel veranderd kunnen worden, moeten alle andere renstallen echter toestemming geven. Vooralsnog is dat nog niet gebeurd.