Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Hongarije gewonnen. De Duitse WK-leider, die met een stuurprobleem kampte, voerde op de Hungaroring een Ferrari-één-twee aan. Max Verstappen werd vijfde.

Vettel pakte zijn vierde zege van het seizoen met een seconde voorsprong op teamgenoot Kimi Räikkönen. Valtteri Bottas werd in de laatste ronde voorbij gelaten door Lewis Hamilton, en finishte daardoor op de derde plek.

Met de 25 punten voor zijn overwinning op zak gaat Vettel als kampioenschapsleider de zomervakantie in. Zijn voorsprong op Hamilton is flink gegroeid: van één naar veertien punten. Het was voor Vettel de 46ste Grand Prix-triomf in zijn loopbaan.

De van de voorste startrij vertrokken Ferrari’s leken hun één-twee aan het begin van de race op een eenvoudige wijze binnen te slepen. Dat veranderde doordat Vettel te maken kreeg met een stuurprobleem. Op de rechte stukken week zijn Ferrari uit naar links. Stalgenoot Räikkönen kon naar hem toe rijden, net als de Mercedessen, die zelf overigens met radioproblemen kampten.

Jacht geopend
Hamilton was de snelste Mercedes. Hij zat in de openingsfase vast achter Max Verstappen op de vijfde plek, maar was hem na dienst pitstop voorbij. Hamilton bleek sneller dan Mercedes-collega Bottas, die hem op instructie van de teamleiding voorbij liet. Hamilton opende vervolgens de jacht op de Ferrari’s.

Räikkönen drong er bij Ferrari op aan dat Vettel hem voorbij zou laten. De Fin hield vol dat hij de snelste was van het rode duo. Zijn verzoeken werden niet ingewilligd, waarna hij Hamilton binnen DRS-afstand in zijn nek kreeg. Er voorbij kwam de Brit echter niet. Intussen had raceleider Vettel zijn stuurprobleem ogenschijnlijk voldoende onder controle om zonder al te veel problemen naar de zege te kunnen rijden.

In de laatste ronde hield Hamilton zich nog aan de eerder gemaakte afspraak met de teamleiding: als hij de Ferrari’s niet voorbijkwam, zou hij zijn plek terug geven aan Bottas. Dat deed Hamilton, waardoor Bottas alsnog naar het podium mocht.

Beuk
Max Verstappen finishte vlak achter Hamilton als vijfde. Hij pakte in de openingsronde de vierde plek, maar deed dat wel met een beuk op de sidepod van teamgenoot Daniel Ricciardo in de tweede bocht. Die viel uit door de botsing.

Doordat Verstappen vanuit de binnenbocht met een blokkerend wiel tegen Ricciardo was aangegleden, kreeg de Nederlander de schuld. De wedstrijdleiding deelde een tijdstraf van tien seconden uit. Die penalty wierp Verstappen uiteindelijk terug naar de vijfde positie. In de laatste ronden naderde hij Bottas nog tot op ongeveer een seconde. Verstappen blijft zesde in het WK.

Fernando Alonso bezorgde het McLaren-team zijn beste resultaat van het seizoen. De Spanjaard reed een geweldige race en finishte als zesde, onder meer na een mooie inhaalactie op Carlos Sainz. Die eindigde als zevende. Achter het Force India-duo Sergio Pérez en Esteban Ocon maakte Stoffel Vandoorne het McLaren-feest compleet met de tiende plek. Het was de eerste dubbele toptienfinish dit seizoen voor de Britse stal, en bovendien het eerste WK-punt voor Vandoorne in 2017.

Paul Di Resta reed de race niet uit. De Schot, die gisteren plotseling in moest stappen bij Williams om de zieke Felipe Massa te vervangen, reed een solide race, maar moest de auto een paar ronden voor het einde in de garage parkeren. Op dat moment lag Di Resta laatste.