De regen hangt in Interlagos de hele tijd in de lucht, maar breekt geen moment door. Datzelfde geldt voor de race: het komt nooit écht los. Sebastian Vettel wint derhalve met twee vingers in de neus. Mark Webber wordt in zijn laatste race tweede en Fernando Alonso is best of the rest.

Sebastian Vettel verliest zijn koppositie na de start aan Nico Rosberg. Na de eerste ronde kan de wereldkampioen zijn landgenoot echter weer verschalken. Daarachter maakt Fernando Alonso niet de verwachte superstart (Felipe Massa wel, door drie wagens in te halen in de aanloop naar de eerste bocht), maar is hij aan het vechten met Lewis Hamilton, en zit hij later in de versnellingsbak van Nico Rosberg.

Grosjean

Gelukkig zit er niemand in de versnellingsbak van Romain Grosjean, aangezien de Fransman aan het einde van de derde ronde zijn motor opblaast. Iets later verschalkt Alonso ook Rosberg, maar bedraagt de achterstand richting Vettel al drie seconden. In de strijd tussen de Caterhams en Marussia’s wint Jules Bianchi in de openingsfase de strijd: de Fransman verschalkt beide Caterhams in de openingsronde.

Giedo van der Garde is de eerste die de Fransman inhaalt. Voorin vindt Webber zijn draai in zijn laatste race en plaatst hij twee mooie, geslaagde inhaalacties op de Mercedes-coureurs. Nico Rosberg valt steeds meer terug, nadat hij kortstondig aan de leiding reed. Na Vettel, Alonso en Webber, steekt ook teamgenoot Hamilton hem voorbij.

Webber vervolgt zijn opmars door Alonso in te halen. Na dertien ronden is het gat met Vettel echter al tien seconden, waarmee de opmars voorlopig een wacht wordt aangezegd. Daarachter zijn de McLaren-coureurs lekker in de weer. Button haalt Hülkenberg in en Pérez Bottas. Er zijn weer ouderwets veel inhaalacties in Brazilië: haast elke ronde lijkt er wel wat te gebeuren. Zo valt Rosberg opnieuw verder terug wanneer Massa hem op start/finish inhaalt.

Na een kleine twintig ronden komen de eerste coureurs binnen voor nieuw rubber. Sutil en Bottas vechten een leuk duel uit in de pits. Ze stoppen tegelijk en Bottas verliest zijn plaats aan Sutil. Gelijk daarna steekt ook Vergne hem nog voorbij. Een aantal andere coureurs blijven langer buiten, met het oog op mogelijke regen.

Button op vers rubber

Button is op dat moment al binnen geweest en maakt optimaal gebruik van het versere rubber. Buitenom inhalen, bijvoorbeeld op Gutiérrez, vormt geen probleem en levert mooie acties op. Mark Webber ziet zijn inspanningen om zeep worden geholpen tijdens zijn pitstop. Red Bull rommelt wat en hierdoor rijdt Alonso weer voor Webber. Een paar ronden niet meer: de Red Bull blijft duidelijk sneller dan de Ferrari en Alonso biedt weinig weerstand op start/finish.

Daarachter vechten Hamilton en Massa lange tijd een duel uit. Dit wordt om zeep geholpen wanneer Massa met vier wielen over de witte lijn bij pitsingang rijdt en een drive through penalty krijgt. Daarna gebeurt er lange tijd weinig. Tot plotseling Valtteri Bottas en Lewis Hamilton botsen, waardoor de Fin uit de race ligt en de Engelsman een lekke band. Iets later heeft Sebastian Vettel een enorm langzame pitstop heeft waardoor de spanning in de race weer wat terugkomt.

Bottas

Het incident met Bottas levert Hamilton een drive through penalty op. Ook Giedo van der Garde krijgt zo’n straf aan zijn broek na het negeren van blauwe vlaggen. Met nog tien ronden te gaan is het einde wedstrijd voor zijn teamgenoot, Charles Pic, die een kapotte ophanging heeft nadat er iets afbreekt.

Daarna komt ‘classic’ Maldonado nog even in actie, door Jean-Éric Vergne geen ruimte te gunnen en zelf te spinnen. De regen hangt al de hele tijd in de lucht, maar breekt niet door tijdens de race. Verrassingen blijven daarom uit. Red Bull domineert de laatste race van het jaar en Fernando Alonso is best of the rest.